IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието към управителя на Фед се повишава до нива от ерата на Грийнспан

58% от анкетираните заявиха, че имат "много" или "голямо количество" увереност в Джером Пауъл

22:59 | 27.04.20 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Доверието на американците в ръководството на Федералния резерв достигна 15-годишен връх, когато централната банка предприе агресивни действия, за да се противопостави на икономическо въздействие от пандемията от коронавирус, информира Bloombrg.

58% от анкетираните заявиха, че имат "много" или "голямо количество" увереност, че председателят на Фед Джером Пауъл ще направи или препоръча правилното за икономиката, посочва проучване на Gallup, проведено в периода между 1-и и 14-и април.

Пауъл се представи по-добре от президента Доналд Тръмп, министъра на финансите Стивън Мнучин и ръководството на двете партии в Конгреса. Сред възможностите, предоставени от проучването, респондентите класираха само своите собствени губернатори по-високо от гуверньора на Фед. с с

Последният път, когато респондентите са били толкова уверени в ръководителя на американската централна банка, е бил през 2004 г., когато 61% от анкетираните са били оптимистично настроени към Алън Грийнспан.

След това позицията на висшия централен банкер в страната беше сериозно засегната от световната финансова криза и Голямата рецесия, когато равнището на безработица се покачи до 10%. Тогава на поста беше Бен Бернанке. Доверието достигна дъното през първата година от мандата на Джанет Йелън през 2014 г. или 37%. с2 с2

Оценката на Пауъл е скочила драстично откакто той пое поста през февруари 2018 г. Тази година проучването беше проведено точно когато икономическите щети от пандемията стават все по-очевидни. През трите седмици, приключили на 10-и април, четири дни преди края на проучването, близо 19 милиона американци са подали молби за обезщетение при безработица. Индексът S&P 500 също претърпя 34-процентов спад от пика си през февруари.

Фед отговори на кризата с девет спешни програми, насочени към стабилизиране на финансовите пазари и предоставяне на помощ директно на някои компании, както и на държавни и местни власти. Пауъл обеща в реч от 9-и април да използва правомощията на Фед „със сила, активно и агресивно, докато не сме сигурни, че сме твърдо на пътя към възстановяването“.

Рейтингът на доверието в Пауъл изглежда непокътнат от почти двете години постоянни атаки от страна на Доналд  Тръмп. Президентът нееднократно критикува Пауъл за решенията на централната банка за лихвите. В един момент Тръмп написа в Twitter: „Кой е най-големият ни враг, Джей Пауъл или председателят Си?“ , говорейки за президента на Китай Си Дзинпин.

Едва, след като Фед намали лихвите почти до нула и предприе извънредни действия за укрепване на финансовите пазари, Тръмп похвали Пауъл.

Проучването се основава на телефонни интервюта с произволна извадка от 1017 възрастни, живеещи в 50-те щата на САЩ и област Колумбия. Границите за статистическа грешката на извадката са плюс-минус 4 процентни пункта при 95% ниво на доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
CGY
преди 3 години
Пристрастените възхваляват дилърите, които са щедри - няма изненада.Ще дойде обаче момент, когато ще е нужен не някой като Грийнспан, а някой като Волкър. И тогава абстиненцията ще е много болезнена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още