IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 5 седмици в САЩ са подадени 26 млн. молби за обезщетения при безработица

Американската икономика се отказва от хиляди работни места с темпове и мащаби, които никога не са били регистрирани, казва анализатор

16:42 | 23.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Рекордните 26 милиона американци са подали молби за обезщетения при безработица през последните пет седмици. Това показва, че всички работни места, създадени по време на най-дългия бум на заетостта в историята на САЩ, са били премахнати за около месец от безпрецедентния икономически удар на коронавируса, информира Ройтерс.

От Министерството на труда в САЩ заявиха в четвъртък, че 4,427 милиона души са кандидатствали за финансова помощ при безработица през миналата седмица.

Последните данни показват още, че над 26 млн. души са поискали обезщетение от седмицата, приключила на 21-и март насам, което представлява около 16% от работната сила на страната. Икономиката създаде 22 милиона работни места по време на бума на заетостта, който започна през септември 2010 г. и приключи рязко през февруари тази година.

Въпреки че броят на молбите на седмична база остава много висок, последните данни отбелязват третия пореден седмичен спад. Това кара анализаторите да изразяват надежди, че най-лошото може вече да е приключило. Броят на молбите за обезщетения изглежда е достигнал своя пик от 6,867 милиона през седмицата, приключила на 28-и март.

Независимо от това, докладът допълва нарастваща купчина все по-мрачни икономически данни. Той се случва и на фона на нарастващите протести в цялата страна срещу блокадите за контрол на разпространението на COVID-19.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има желание да отвори икономиката в най-скоро време. Той приветства стъпките, предприети от няколко щати, ръководени от републиканците, за възобновяването на икономическата активност, въпреки предупрежденията на здравните експерти за потенциален нов скок в броя на заразените.

Американската икономика се отказва от хиляди работни места с темпове и мащаби, които никога не са били регистрирани

„Американската икономика се отказва от хиляди работни места с темпове и мащаби, които никога не са били регистрирани”, казва Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West. „Това е сравнимо с природно бедствие в национален мащаб“, добави той.

В сравнение с други щати Хавай, Мичиган и Род Айланд отчитат сравнително голям дял от работната им сила да кандидатства за обезщетения за безработица през последния месец. 

Отслабването на пазара на труда е съпътствано от срив в цените на петрола, продажбите на дребно, производството, строителството и продажбите на жилища. Това засилва твърдението на икономистите, че през март икономиката на Съединените щати е навлязла в рецесия.

Националното бюро за икономически изследвания, частен изследователски институт в САЩ, не определя рецесията като две последователни тримесечия на спад в реалния БВП, каквото е правилото в много страни. Вместо това институтът отчита спад в активността, разпространен широко в икономиката и продължаващ повече от няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
"Американската икономика се отказва от хиляди работни места с темпове и мащаби, които никога не са били регистрирани, казва анализатор" Този анализатор май не е чел за голямата депресия. За кратък период от време безработицата в Щатите достига около 25%, което e двапъти повече от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
До коментар 3.Като погледнем огромния им минус, безработните трябва да ударят минимум 20-те%, остават им още между 10-20 милиона и вирусът както се и появи така, и ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Обичайните лузъри безделници, църкат с надежда Америка да умре. :)))) Така ще си и пукнат някой ден, върху разтегнатата пружина с опикан дюшек, кълнящи по Запада, докато внуците чакат с нетърпение да отидат натам, ако вече не са отишли.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Купувай акциЙте на Мъска ... препоръка е ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хаха ... за дудуцитe , освен теб , щото най-често приказваш за дудци във форума , да питаме и онова девойче наталия немчинова , дето я изтопосаха като символ на футболното в рассията , има си собствен канал в порнохъб , нема ти казвам колко неща може освен споменатото от теб ... :))) ... и не с по един или двама ... дащна е , бая е задобряла ... тъй за услугите ... позяпай , ако те интересуват жени де ... :)))----------------понеже знам , че Мъск ти владее съзнанието живо ... хиперлуп вече работят усилено по вторият тунел в лас вегас , работнията прототип на дубайската капсула е в тулуза и текът изпитанията , дубайският проект на хиперлуп е минал фазата за осъществимост и започват подготовка за строителство на първото трасе , в китай ще строят също такъв ... :)))и последно дострояват вече в китай и втората фабрика , дето ще сглобавят батериите за китайските версии на модел 3 и модел Y ... :)))------------------а лада честват 50 години откато правят една и съща лада ... :)))там за 9 май нали си знаеш ... :))) ... да не се повтарям ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Къде какво ще стане зависи от % на услугите в БВП.Услуги - холувуд, ***, дудуци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
телец
преди 3 години
Очакваме хамериканците да дойдат в България! Тук ще е по- изгодно да работят и да инвестират отколкото в загиващата Хамерика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
телец
преди 3 години
Американците са луди! Зная го отдавна!... Ю! :) ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още