IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ изчисли индивидуалните годишни вноски на банките

Кредитните институции ще внесат средствата във Фонда за преструктуриране на банките

08:47 | 24.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската народна банка определи индивидуалните годишни вноски за 2020 г. на банките, лицензирани в България, и на клоновете на кредитните институции от трети държави, съобщи пресцентърът на централната банка. Те ще бъдат внесени във Фонда за преструктуриране на банките.

Преди месец БНБ определи обща сума на годишните вноски на банките във Фонда в размер на 157 876 116 лева.

Централните банкери взеха решението въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Investor.bg припомня, че създаването на Фонда за преструктуриране на банките беше заложено в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който беше обнародван през 2015 г.

Текстовете в закона се отнасят не само за банките, които имат лиценз за банкова дейност в България, а и за клоновете на кредитните институции от трети държави.

Със закона се създаде процедура за възстановяване и преструктуриране на банки в България в случай на появата на системни проблеми. Българското законодателство е приведено в съответствие с европейската директива.

В началото на април миналата година със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна банка. Това е и част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още