IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche настоява за корона облигации и европейска солидарност

Тъкмо като експортна нация Германия печели от икономически силна Европа, казва финансовият директор на концерна

16:52 | 23.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преди срещата на върха на ЕС базираният в Щутгарт производител на автомобили Porsche се изказа в подкрепа на въвеждането на така наречените корона облигации за справяне с кризата.

„Общи европейски облигации сега са спешно необходими. Това би било ясен знак, че в кризата Европа е обединена", заяви финансовият директор на компанията Луц Мешке пред Süddeutsche Zeitung в четвъртък.



„Ако сега не проявим солидарност, Европа ще бъде загубена", заяви заместник-изпълнителният директор на автомобилния производител. 54-годишният икономист подчертава, че корона облигациите са „еднократна мярка за справяне с кризата. „Не става въпрос за разсрочване на стари дългове, а само за съвместно финансиране на икономическото рестартиране“. Мешке пояснява, че като страна износителка Германия по-специално се възползва от устойчиво икономически силна Европа.

Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) за пореден път се противопостави на приемането на съвместни дългове със солидарна отговорност в своето правителствено изявление в четвъртък. В продължение на седмици страните от ЕС водят ожесточена дискусия относно корона облигации или други форми на облигации.

Държави като Франция, Италия и Испания, които бяха засегнати особено силно от пандемията, изискват общи облигации, докато Германия, Холандия и други страни отказват поемането на съвместна отгноворност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
по скоро не нещо като: ... заради вас двамата, трябва ли да се отрече факта, че човека е интелигентно същество ? ... има хора като айнщайн, има като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Какво значи "европейска солидарност" ? Нещо като свинско със зеле ... швабите маат свинското , па колониите зелето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още