IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът окупира тропически територии и е изложен на риск от нови патогени

Незаконната търговия на диви животни е опасен механизъм за разпространение на болести, предупреди Георги Стефанов от WWF България

21:45 | 23.04.20 г. 4
Светът окупира тропически територии и е изложен на риск от нови патогени

"Настоящата ситуация с пандемията, към която Световният фонд за дива природа е напълно съпричастен, може да ни покаже, че когато успеем да се справим с този глобален проблем, трябва да си зададем въпросите за произхода му и защо експлоатацията на природни ресурси е един от факторите, който води до потенциални рискове", посочи екологът.

Той напомни, че загубата на природа и рисковете за човешкото здраве са пряко свързани. Това е твърдение, подкрепено от Световната здравна организация, която доказа, че 60% от човешките патогени са с такъв произход, който има пряка връзка с предаването на болести от животни към хора.

"Световна банка изчислява икономическата тежест на шест от най-активните заболявания от такъв произход на 70 милиарда долара за последните 12 години", уточни Георги Стефанов.

"Светът окупира огромни територии, които не е обитавал, и това са основно тропическите територии, където сме изложени на риск от нови патогени", предупреди експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
Бидонойл
преди 3 години
В безсилието си да обяснят сложните природни процеси, невежите първобитни хора измислили боговете. А днес някои от невежите им потомци измислят конспиративни теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хаха ... в оня сайт с извънземните и рептилите и от патенти ли вече вдявате ... :))) ... я дай линк към патента да видим за какво иде реч ... че не намирам нищо за коронавируси през тази година нито в щатите нито в европа ... и понеже си очевидно патентен специалист , я ме светни как се патентова биологичен материал, който съществуа в природата по принцип ... или част от него ... уникално неграмотен си по темата ...бегла представа да придобиеш ... на науката са известни около 20 патогенни щама от коронавируси , като повечето засягат животни . от тях към днешна дата са известни 7 засягащи и хора . в това число и сегашният sars-cov2 (или covid-19) , там е и sars-cov , там е и mers-cov ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Панголина с прилепи и змии не се кръстосва.И да ги проснеш на масата на китайски пазар, па нищо няма да стане.Виж, ако погледнеш английски патент, регистриран като щатски през 2015-танещата стават съвсем други !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
да бе ... той коронавирусът от дивата природа дойде ... както спина , от маймуните ... естествено от Екип на Bloomberg !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още