IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Нужни са финансови трансфери към най-засегнатите региони, не само заеми

Френският държавен глава смята, че заемите само ще доведат до трупане на още дълг от някои държави

22:31 | 23.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че отговорът на Европа към икономическите сътресения, предизвикани от коронавируса, изисква финансови трансфери към най-тежко засегнатите региони, а не само заеми, предава Ройтерс.

В изявление, след като лидерите на Европейския съюз (ЕС) проведоха видео среща на високо равнище, Макрон коментира, че спасителният пакет на ЕС за бързо възстановяване трябва да е на стойност поне 5 до 10 процентни пункта от брутния вътрешен продукт на блока.

„Обсъждат се няколко инструмента. Важното е, че отговорът е достатъчно голям, финансиран чрез дълг, който се предлага и гарантира съвместно, и че от друга страна има подходящи бюджетни трансфери до най-тежко засегнатите региони и сектори на икономиката“, посочва Макрон.

Съществуват разногласия по отношение на размера и формата на спасителния пакет, каза той и добави, че европейският проект няма бъдеще, ако страните членки не успеят да отговорят на „изключителния шок“.

Най-дълбокото разделение между държавите членки не е във връзка с идеята за съвместно емитиран дълг, а дали средствата ще се прехвърлят под формата на заеми или грантове, твърди френският държавен глава.

По думите му заемите ще бъдат контрапродуктивни, ще служат само за натрупването на още дълг от най-засегнатите страни.

„Това няма да реши основните проблеми“, категоричен е Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Налейте повече от общия фонд на Централната банка. Та да видим с колко ще потопите периферията от новите членки.Според вас след като хлопнаха границите, как мислите, че ще продължи историята. Поне според мене. В момента се прави масова кражба на централната банка и всеки голям гледа да предърпа все повече евра. Да има какво да обменят в последствие. Затова се измисли и тая мярка. Германия ще лапне най- много спрямо оборота си, затова и Италия ги критикува. Не мога да разбера нашите тикви за къде се натискат да вървят, при положение, че всичко е във въздуха и все по-нагоре отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
По думите му заемите ще бъдат контрапродуктивни, ще служат само за натрупването на още дълг от най-засегнатите страни.Това няма да реши основните проблеми, категоричен е Макрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Според нашия корумпиран финансов министър, живеещ на аванта при определени хора, Макрон с хеликоптер ли ще пуска тези пари??? Слушах Великият ни безпросветен Падишах тази вечер. Толкова далече са от професионална и компетентна, отговорна политика, та ДОРИ НЕ ГО ЗНАЯТ. Затриват държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още