IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън планира да се върне на работа в понеделник?

В последните дни премиерът е провеждал телефонни разговори от Checkers с кралицата и президента на САЩ Доналд Тръмп

08:48 | 24.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заболелият от коронавирус британски премиер Борис Джонсън възнамерява отново да поеме управлението в критичен момент, тъй като кабинетът му очаква той да даде нов тласък за постепенното приключване на националната блокада. Според Daily Telegraph Джонсън планира да се върне на работа в понеделник, за да продължи да ръководи борбата с коронавируса.

Засега няма официално потвърждение от „Даунинг Стрийт“. В последните дни обаче британското правителство е подложено на все по-голяма критика заради несправянето с пандемията.

По-рано този месец 55-годишният Джонсън бе изписан от болница в Лондон, след като даде положителна проба за коронавирус и се наложи да бъде хоспитализиран. След изписването си от болницата той продължи възстановяването си в премиерската резиденция Chequers, в близост до Лондон.



Джонсън беше частично представляван от външния министър Доминик Рааб. Наскоро той е провеждал част от правителствената си дейност по телефона от Checkers, съобщава агенция PA. Освен всичко друго, Джонсън е разговарял по телефона с кралицата и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Британският лидер бе разкритикуван от политици от опозицията и от някои епидемиолози, че е реагирал прекалено бавно на епидемията от коронавируса. Великобритания е близо до пика на кризата в здравеопазването, като броят на починалите от коронавируса в страната е вече 18 738.

Междувременно британският министър на здравеопазването и социалните грижи Мат Ханкок обеща, че занапред тестването за коронавируса ще обхване и хората, които извършват важни дейности като учители, държавни служители и доставчици на стоки, предаде Ройтерс.

Досега в Обединеното кралство само медиците и персоналът в старческите домове подлежаха на проверка за заразата. Правителството е критикувано, че не е въвело масово тестване.

По думите на Ханкок разработваната програма за масово тестване и проследяване на контактните лица с цел задържане на нивата на разпространение на вируса във Великобритания може да позволи облекчаване на правилата за социално дистанциране.

„Тестването, проследяването и следенето действат по-ефективно, когато е ниско нивото на новите случаи, така че колкото е по-ниско нивото на новите случаи, толкова по-ефективно може то да бъде поддържано ниско чрез тестове, проследяване и следене, вместо да се налагат по-строги мерки за социално дистанциране", каза здравният министър.

Според Мат Ханкок все пак няма "автоматична връзка" между мащаба на "тестване, проследяване и следене" и мерките за социално дистанциране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
мдам, кофти ден за глобалистите нешо не можаха да се наложат над тоя .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още