IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния: Икономиката ни вече няма да бъде същата

Икономисти очакват румънската икономика да се свие със 7,5%, а министърът на икономиката Виргил Попеску препоръча преосмисляне на производството

12:58 | 24.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънският парламент в Букурещ. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Румънският парламент в Букурещ. Снимка: Bloomberg

Румъния, най-силно засегната от разпространението на коронавируса страна в Източна Европа, се готви да премахне извънредните мерки, но предупреди, че икономиката ѝ никога повече няма да бъде същата.

Страната планира да засили местното производство, за да гарантира сигурността на доставките на храни, природен газ и медицинско оборудване, ако в бъдеще възникнат подобни дислокации. Междувременно стимулиращите мерки - които все още могат да включват пакет за най-големите компании – целят заздравяването на румънската икономика и нейните най-силни страни. 

„Ясно е, че трябва да преосмислим индустриалното си производство“, заяви в четвъртък в интервю за Bloomberg министърът на икономиката Виргил Попеску. „Ще се съсредоточим върху секторите, които показват обещаващи сигнали още преди кризата: енергетиката, нефтохимическата индустрия и отбраната“, коментира още той.

Пандемията принуждава правителствата и компаниите от Източна Европа до Югоизточна Азия да преосмислят безпроблемния достъп до най-важните неща като храните и лекарствата. Спешната нужда от по-големи запаси и по-устойчиви вериги на доставка предизвиква дебат между икономисти и политици относно недостатъците на глобализацията и дали производството не трябва да се намира по-близо до родна земя.

Въпреки че Румъния прогнозира спад от едва 2% през 2020 г., анализаторите не са съгласни с очакванията на страната. Спадът в региона ще бъде най-тежкият, тъй като бюджетният ѝ дефицит вече е най-големият в Европейския съюз (ЕС).

Икономистите очакват икономиката на Румъния да се свие със 7,5 на сто, подчертавайки ограниченото пространство за действие от страна на правителството.

До момента Румъния е обявила 15 млрд. леи (3,4 млрд. долара) помощ за малките и средни предприятия. Компаниите, включително Renault, възобновиха дейността си, преди по-широките мерки за блокиране постепенно да бъдат облекчени от средата на май.

„Около една трета от нашата икономика беше засегната, когато автомобилната индустрия, хотелите и ресторантите спряха да работят“, подчерта Попеску. „Сега някои се рестартират и икономическото свиване е намалено“, добави той.

И докато спадът при цените на петрола може да намали някои от щетите за потребителите, той ограничава продажбите в най-голямата румънска компания OMV Petrom.

Според Попеску OMV няма да спре скъпия газов проект Neptun Deep в Черно море. Държавната компания Romgaz SA все още се бори за дял в това начинание, стига Exxon Mobil да продаде своите 50% в него, подчертава министърът.

 „Не можем да кажем, че ако този проект не бъде стартиран тази година или следващата, той изобщо няма да бъде реализиран“, заяви Попеску, добавяйки: „Този проект ще бъде завършен“.

Намаляването на цените на активите по целия континент предизвиква опасения, че ключовите компании могат да бъдат изправени пред евентуално поглъщане. Поради тази причина Румъния внимава да изпълни плановете си за продажба на миноритарен дял в Hidroelectrica през септември. Попеску казва, че пазарните условия ще управляват всяко подобно решение.

Извънредното положение на Румъния вече спря сливанията и придобиванията в енергийния сектор, докато чешката компания CEZ AS иска да продаде местните си активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
marto76
преди 3 години
Румънците направо са открили топлата вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
кво? минавате на планова пак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още