IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания забрани съдебна принуда за събиране на наеми за търговски обекти

Някои собственици на имоти на Острова са прибегнали до агресидни тактики като писмени предупреждения и съдебни нареждания за обявяване в несъстоятелност

16:37 | 24.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Правителството на Великобритания ще обезсили опити в съда за принудително извеждане на малки търговци на дребно и компании от обектите им заради неплатени наеми по време на коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Очаква се собствениците на бизнес имоти в страната да регистрират значителен спад на приходите от наеми, тъй като търговията на дребно временно е спряна заради блокадата за ограничаване на разпространението на вируса.

Решението на правителството е взето само няколко дни след като профсъюзите Британски консорциум за търговия на дребно и Британска имотна федерация написаха писмо до финансовия министър Риши Сунак с искане за подкрепа с наемите.

Някои собственици на имоти са прибегнали до агресивни тактики, за да принудят наемателите да платят, включително използването на писмени предупреждения и съдебни нареждания за принудително обявяване на компания в несъстоятелност. Веригата ресторанти с азиатска кухня Pho и Caffè Concerto са сред заплашените със съдебни действия от собствениците на обектите им, пише Financial Times.

„Правителството трябва да бъде твърдо в насърчаването на собственици и наематели да работят заедно и да гарантира, че компаниите, които могат да изпълняват задълженията си, ще го правят“, казва главният изпълнителен директор на Британската имотна федерация Мелани Лийч. „За да спре тези несправедливи практики, правителството временно ще забрани прибягването до производства по несъстоятелност, когато компания не може да плаща сметките си заради коронавируса, с цел да гарантира, че те няма да изпаднат в по-дълбоко финансово затруднение“, съобщи кабинетът в комюнике.

„Мнозинството собственици на имоти и наематели работят добре заедно за постигане на споразумения по задължения за изплащане на дълг, но някои собственици подлагат наемателите на ненужен натиск, като използват агресивни тактики за възстановяване на дълг“, допълва правителството.

Използването на процедурата за възстановяване на забавени наеми на бизнес имоти (CRAR) няма да бъде разрешено, ако на собствениците не се дължат неплатени наеми за 90 дни. CRAR позволява на собствениците да поемат контрол върху стоките на даден наемател, ако той не плати наемите си.

Министърът на жилищната политика, местните общности и местното самоуправление Робърт Дженрик отбеляза, цитиран от Ройтерс, че собствениците на имоти са изправени пред собствен „много сериозен натиск“ и са притеснени за позицията си пред кредиторите.

Министърът допълни, че правителството работи с банки и инвеститори, за да потърси начини за разрешаване на тези проблеми.

Мерките на правителството ще бъдат включени в законопроекта за корпоративната несъстоятелност и управление, предложен от министъра на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма по-рано този месец. Правителството вече въведе мораториум върху принудителното извеждане заради пропуснати плащания на наеми за три месеца, припомня Financial Times.

Собствениците на имоти, включително листнати на борсата компании и пенсионни фондове, заявиха, че собствените им приходи са намалели с две трети и изразиха опасения, че може да се стигне до фалити сред тях. Само 41% от търговците на дребно са платили наема си до крайния срок на 25 март, сочат данни на компанията Remit Consulting, включващи над 25 хил. договора за наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още