IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намали основната лихва до най-ниското ниво от анексирането на Крим

При сегашната цена на петрола средствата на Фонда за национално благосъстояние на Русия ще стигнат за 2 години, твърди Deutsche Bank

16:01 | 24.04.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Руската централна банка намали лихвените проценти с половин процент (50 базисни пункта) и сигнализира за допълнителни намаления на лихвите, тъй като икономиката се насочва към най-големия си икономически спад от повече от десетилетие, предава Bloomberg.

Основният лихвен процент беше намален с 50 базисни пункта до 5,5%, се казва в изявление на централната банка, най-ниското ниво от преди анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г. Този ход беше прогнозиран от мнозинството икономисти в проучване на Bloomberg. Рублата поскъпна, а държавните облигации се изстреляха нагоре.

През февруари банката, начело на която е Елвира Набиулина, намали лихвения процент с 25 базисни пункта.
Рестриктивните мерки, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса и спада на цените на петрола допълнително оказаха натиск върху усилията за намаляване на инфлацията, отбеляза централната банка след края на днешното заседание.

Прогнозата на Руската централна банка е за осреднена инфлация между 3,8% и 4,8% през настоящата година и стабилизацията ѝ в бъдеще до около 4%.

Централната банка „отваря перспективата за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент на предстоящите си заседания“, се казва в изявлението. При развитието на ситуацията в съответствие с базовата прогноза на руската централна банка се допуска възможност за допълнително понижаване на водещата лихва на предстоящите заседания, посочи финансовата институция. 

Банката прогнозира икономическо свиване от 4% до 6% през тази година и заяви, че цените за руския сорт петрол „Уралс“ могат да достигнат средна цена от 27 долара за барел, около половината от очакваната досега стойност.

По-рано днес ТАСС цитира икономическия обзор на експерти на Deutsche Bank, според който ликвидните средства на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) на Русия могат да стигнат за две години, ако цената на петрола сорт Юралс се запази на равнище 15 долара. В края на март в ликвидната част на фонда са събрани 150 милиарда долара, но след като правителството купи дял в Себранк от централната банка в началото на април, ликвидността би трябвало да намалее до около 120 милиарда долара, се посочва в доклада.

При цена на Юралс от 30 долара за барел средствата ще стигнат за шест години, посочват експертите на Deutsche Bank.

Според тях като цяло финансовите буфери на Русия са достатъчни за временен петролен шок. В съчетание обаче с вътрешните икономически щети от разпространението на коронавируса, финскалното пространство (бюджетният резерв, който правителството може да използва за определени цели без да навреди на стабилността на икономиката) ще бъде значително съкратено, особено ако цените на петрола, се възстановяват бавно, допълват експертите.

На 21 април цената на Юралс в Северозападна Европа се понижи до 11,59 долара за барел. Това е най-ниската стойност от март 1999 г., когато цената спадна до 11,74 долара, се посочва в материалите на информационната компания Argus Media.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
инвестор ако със същата страст намирахте положителното в България щяхте да сте от любимите сайтове. Защо си слагате грях на душата??? ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ с ОГРОМНО УЧАСТИЕ НА МИЛИОНИ ХОРА!!!!!Ми напишете международно непризнат референдум или нещо такова да е неутрално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
разбира се че РФ, а не РСФР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
А защо няма референдуми в мюслманските руски републики? Навремето направиха един в Чечня, при който имаше бюлетини само за оставане в РСФР. Нали си наясно, че всички чеченци(с изключение на тейпа на Кадиров) желаят независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
Имаш пандемия и пренасищане на пазара......ще падне износа за 2-3 месеца и какво ? АМЕРИКАТА ви се спихна и това е най-тлъстата новина. ФРС буквално девалвираха долара....заплашват да отпечатат трилиони покрити с обещания доларии кво прайме?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
РУСИЯ има 2200 тона ЗЛАТО, 550 милярда евро, долари и какви ли не валути....хубавото там предстои докато , а ние да видим ГЕРБ и техните експерти като иван иванов от ДСБ шеф на ДКВЕР докъде ще се улеят. КРИМ.....там имаше РЕФЕРЕНДУМ с над 95% участие и искане за отделяне от украйна, където стана въоръжен преврат от страна на ЦРУ. Да и пред казармите на украинската армия стояха патрули, да не би да стане клане като в Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
Не е енаексия,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 3 години
При тези нива на петрола Русия нищо добро не я чака , имат все още някакви резерви , но те са броени пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
terziеv
преди 3 години
Ясно, пореден самоубийствен ход за Русия. Тези са толкова изостанали, че даже не искат да мрът от covid. До лятото ли ще фалира или ще чакаме есента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
През последните три дни РЦБ продава по около 300 000 000$ дневно, за да поддържа курса на рублата. Има минимален ефект, но някой да прави аналогия че намаляването на основната лихва води до укрепването на рублата наистина е тъпо. Зависимостта е точно обратна, ще доведе до инфлация и малкото долари които русия получава, ще се превърнат в повече рубли. Така що годе ще връзват бюджета. Накрая късия ще отчете само около 4% инфлация и ще индексира с толкова социалните разходи. Да му мислят муужиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още