IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София достигнаха 3-годишно дъно през първото тримесечие

Спад на сделките с имоти в началото на годината отчитат повечето големи градове у нас, но във Варна те са на най-високото си ниво от 2008 г. насам

16:40 | 24.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти в повечето големи градове у нас и в цялата страна намаляват през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Агенцията по вписванията. Периодът включва и последните две седмици на март, когато в страната ни беше въведено извънредно положение с цел овладяване на разпространението на коронавируса.

Вписаните сделки с имоти в София се връщат на нивата си от 2017 г., а в Пловдив намаляват под прага от 3000 за периода между януари и март за първи път от три години насам. Сделките в цялата страна също отчитат спад, като за първи път от 2017 г. падат под прага от 40 хил. Между януари и март те са били общо 37 697, като спадат с 5,8% спрямо година по-рано. Общо 76 от включените в статистиката на Агенцията по вписванията 113 града в страната са регистрирали свиване на броя на сделките в началото на годината.

Едно от големите изключения от тенденцията на забавяне на броя на сделките с имоти в големите градове у нас в началото на годината е Варна, където е регистрирано най-доброто първо тримесечие от кризата през 2008 г. насам. Първите три месеца на 2020 г. са били силни и за други области по морето, като Балчик, Несебър и Поморие също отчитат ръст на сделките спрямо първото тримесечие на миналата година.

Повишение е отчетено и при вписаните законни и договорни ипотеки в четирите най-големи града в страната през първото тримесечие, а в цялата страна е регистриран незначителен спад от 0,06%.

В София сделките с имоти бележат спад от 6,3% на годишна основа през първото тримесечие, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Между януари и март в столицата са вписани 5285 сделки, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2017 г. насам. През същия период в града са вписани 3049 законни и договорни ипотеки, като броят им нараства с 5,7% спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Най-голям спад на вписаните сделки с имоти сред водещите градове у нас регистрира Пловдив, като броят им през първото тримесечие е едва 2716. Това е спад с 9,6% спрямо същия период на предходната година и най-ниското им ниво от първото тримесечие на 2014 г. В същото време в града са вписани 841 законни и договорни ипотеки, което представлява минимален ръст от 0,8% спрямо първите три месеца на миналата година.

В Бургас през първото тримесечие са вписани 1264 сделки с имоти, като броят им намалява с 9,1% спрямо същия период на предходната година. Вписаните законни и договорни ипотеки в морския град обаче са нараснали с 6,1% през същия период до 487.

Във Варна тримесечието е било силно за сделките с имоти, като броят им е достигнал 2555 и е нараснал с 5,6% на годишна основа. Това е и най-високото им ниво от 2008 г. насам, когато са регистрирани 3305 сделки. Морската столица отчита повишение и на броя на вписаните ипотеки с 5% на годишна основа до 911.

Силен ръст на сделките с имоти през първото тримесечие е отчетен и в Стара Загора. Там те са се увеличили с 11,4% до 1062. Ръст регистрира и Русе с 1018 вписани сделки между януари и март, с 1,2% спрямо същия период на миналата година. В същото време сделките в Плевен намаляват с 5,8% до 825.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
HighSpirited
преди 3 години
И според мен след приключване на пандемията, ще се видят истинските резултати. Очаквам 2021 да е първата година на спада. Или по скоро връщане към нормалните стойности. Вчера гледах една къща, през 2011 офертната и цена беше 14 000Е, никой не я е купил толкова години, а сега са я обявили на 30 000Е. Така че след 2021, цените ще започнат да се връщат към нормалното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
mariata
преди 3 години
Всъщност това е отчет за 2,5 месеца, а не за 3. Реалната оценка за влиянието на карантината ще е видима през четвъртото тримесечие. Второто е ясно, че е в локаут и сделките ще са с 90% надолу по административни причини. Третото още ще има административни последици+летен нисък сезон. Но през четвъртото тримесечие ще се видии дали карфицата е спукала балона. И по-интересното - банките дали ще са спрели да кредитират сектор Недвижими имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
мда ... гледам чат-пат цени на терени в 100км зона около София , за толкова години не съм видял да поевтиняват . няма да го видим и сега , няма да го видим и в бъдеще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Много добре. Още не е започнала кризата и намаляват сделките. Време е вече да почват лека полека да побутват цените. В момента са надценени поне с едно 35-40%, на някой места може и с повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Jorkata
преди 3 години
Споко - още не сте видели дъното дори отдалече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
След като са забранени, как няма да стигнат дъното? Само каквото е имало януари и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още