IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силният фондов пазар в Европа е напът да заличи спада от началото на 2020 г.

Датският индекс OMX Copenhagen 25 е само на 2% от връщането си на положителна територия за годината

10:46 | 27.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един европейски пазар е възстановил почти всичките си загуби през 2020 г. благодарение на акциите на здравните компании и не става дума за Швейцария, пише Bloomberg.

Датският индекс OMX Copenhagen 25 беше само на 2% от връщане на положителна територия през тази година в края на сесията в четвъртък. Причината? Почти половината от тежестта на бенчмарка идва от акции на фармацевтични компании, които са се оказали по-устойчиви от повечето в световната икономика, опустошена от последиците от коронавируса. „Зелените“ акции също са подкрепили индекса.

Това поставя датския бенчмарк доста преди тези на други европейски страни. Минути преди 11 ч. българско време в понеделник той се намира на ниво от 1172,99 пункта, което е спад от 0,13%.

На второ място сред най-добре представящите се индекси на Стария континент е Swiss Market Index, който е надолу с над 9% за годината. По-широкият Stoxx Europe 600 също остава доста под нивата от началото на годината въпреки отскока от дъното през март. По-тесният OMX Copenhagen 20 Index, в който Novo Nordisk има тежест от 40%, вече е нагоре с 3,4% за периода. Борса Борса

Дания отвори основните училища и позволи на някои малки компании да възобновят работата си, като заяви, че ранните ограничителни мерки са помогнали за овладяване на разпространението на коронавируса, въпреки че други страни като Великобритания, Испания и Италия удължиха ограниченията. Тази седмица страната съобщи, че ще увеличи значително броя на ежедневните тестове за заразени, част от които ще бъдат въз основа на нова програма, финансирана частично от Novo Nordisk Foundation.

„Успехът се дължи най-вече на здравните и зелените акции, а не на факта, че Дания е велика“, коментира Петер Гарнри от Saxo Bank в датския град Хелеруп.

Коронавирусната пандемия наложи обхватни блокади, които затвориха повечето магазини и компании и ограничиха пътуванията и транспорта, така че акциите на здравните компании се представят по-добре от всички останали индустрии в Европа тази година.

Основният индекс в Дания се възползва и от имена в зелената енергия. Печалбата на Orsted е имунизирана от кризата с COVID-19 в сравнение с повечето останали европейски електрически компании.

Но търсенето на дефанзивни сектори направи датските акции твърде скъпи за някои. Бенчмаркът е с две стандартни отклонения над историческото си средно равнище спрямо MSCI World Index, отбелязва Матиас Сундлинг, старши стратег в Danske Bank.

„Според нас регионът е твърде скъп. Очакваме непроменена възвръщаемост през идните 12 месеца в датските индекси, така че това е регион, който в момента не оценяваме високо“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още