IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съобщението за напредък в борбата с COVID-19 оцвети Wall Street в зелено

Стойностите на основните борсови индекси нараснаха повече от 25% от края на март

23:56 | 24.04.20 г. 2
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

 Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията в петък на зелена територия, след като инвеститорите насочиха вниманието си към перспективите за потенциално лекарство за коронавируса, разработено от  Gilead Sciences, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши  с 260,01 пункта, или с 1,11%, до ниво от 23 775,27 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 38,94 пункта, или 1,39%, до ниво от 2836,74 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,65%, или 139,77 пункта, до ниво от 8634,52 пункта.

На седмична база обаче Dow отчита понижение от 2,5%. S&P 500 е спаднал с над 1%. Nasdaq е отписал 0,8%.

В четвъртък настроенията на инвеститорите бях попарени от съобщението на Financial Times,, че лекарственото средство, разработено от Gilead Sciences не подобрява състоянието на пациентите с коронавирус. FT цитира документи, публикувани от Световната здравна организация относно китайско клинично изпитване.

От своя страна Gilead отбеляза, че проучването е „прекратено рано поради ниско участие“, което го оставя „неспособно за да предостави статистически значими заключения".

В петък Ройтерс съобщи, че разработването на „Ремдесивир“ спонсорирано от правителството на САЩ се развива по-бързо от очакваното. В съобщението се казва, че резултатите от изследванията могат да бъдат готови до средата на май. Акциите на Gilead поскъпнаха с повече от 2% след публикуването на съобщението.

Стойностите на основните борсови индекси нараснаха повече от 25% от края на март, като S&P 500 си възвърна почти половината от позициите, отписани при спадовете след върхът от 19-и февруари.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа последния пакет от стимули за борба с икономическото въздействие на коронавируса в размер на 484 милиарда долара.

Законопроектът предвижда 370 милиарда долара в помощ за малкия бизнес и подкрепа на работните места на фона на икономическата блокада. Отпускат се и 75 милиарда долара на болници, които да покрият разходите по време на кризата, и 25 милиарда долара за увеличаване на тестването за заразата.

„Пазарът свиква с факта, че може би ще дойде края на май, а може и юни, преди икономиката да бъде отворена отново“, заяви Даниел Деминг, управляващ директор в KKM Financial. „Така че основният въпрос сега е дали има достатъчно стимули и достатъчно ликвидност, за да продължи да се поддържа тази пазарна структура“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,604% и 1,176%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100,26 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,36% на ниво от 1,082 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 48 цента до 21,80 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение  от  59 цента до ниво от 17,09 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,13% до ниво от 1743,20 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Няма напредък по ковид19 лечение. Има лъжи само. Във Фащ да играеш на борсата е вид тото. Сега когато много хора с в къщи и няма какво да правят просто играят на тото. С опции се печели когато пазара върви на горе много повече отколкото когато пада надолу. Това е другата причина. Чисто икономически нещата са супер зле и закономерно това би трябвало да се отрази на борсите рано или късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Важно е и че вече доста отчети пъкнаха... но пазарът въпреки това се държи стабилен, а мнозина очакваха той да се срине именно заради отчетите. Още един коз на сривлюците изгоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още