IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Моделът на безвъзмездна помощ за малките фирми трябва да се промени

Административната тежест за обработка на 25 хил. заявки не е единствен проблем, твърди Ангелина Добрева

13:31 | 25.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безвъзмездната помощ от 173 млн. лева за българските предприятия е добра инициатива, идваща навреме, но така замислена, тази идея не може да подпомогне никой реален микро или малък бизнес. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ангелина Добрева, зам.-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

"От нашата асоциация призоваваме правителството да не бърза да пуска схемата веднага, а да я реформира. Тя предлага от 3 до 10 хил. лв. подкрепа за 3 месеца. Една микрофирма има разходи на месец между 10-20 хилв. лв. Малка фирма с персонал до 50 души генерира разходи около 200 хил. лева“, обясни Добрева. 

"По Закона за малки и средни предприятия микрофирма е такава, която разполага с 1-10 души персонал, а малка – с 10-50 души персонал. Оборотите са определени спрямо западноевропейските стандари от ЕК и няма смисъл да се коментират, защото у нас те не се достигат", уточни гостът.
От всички фирми с персонал от 5-50 души тази мярка ще се възприеме по-скоро с гняв, отколкото с реално усещане за подкрепа. От друга страна, Добрева отчете, че това е единствената антикризисна мярка, която дава грантове.

"Има доста други източници, включително и в оперативната програма, които могат да бъдат използвани, ако схемата се окаже успешна", добави тя.

Гостът отбеляза, че административната тежест за обработка на 25 хил. заявки не е единствен проблем в случая.

Предложението на Българската асоциация на консултантите по европейски програми е сумата от 173 млн. лв. да бъде разделена на две - 120 млн. лв. за фирми, регистрирани по ДДС (рязко да се вдигнат грановете за тях); до 9 хил. лв. за микропредприятия; до 25 хил. лв. за малки предприятия и 45 хил. лв. за средно предприятие, в направление на три вида разхода за една фирма - суровини и материали, наеми и заплати, а заплатите да бъдат ограничени до 3 хил. на месец на заето лице.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Всеки може да има и 100 фирми ако иска.Ако се помага на всяка една то той е много по облагодетелстван от хората които няма фирми.Фащ даде по $3000 на средно семейство. Също така дава и на фирмите им. Има семейства без фирми обаче, т.е. последните са прецакани, защото видиш си не са платили $159 за да си регистрират фирма. Фирмата е 2ра самоличност и не е честно тя да се подкрепя, а само първата( тая с ЕГН-то)Това с фирмите е един от големите бушони на капитализма и е измама по начина по който работи спрямо хората без фирми.Защо трябва да се запазват неработещи и ненужни фирми като!? Преди ако е имало нужда от тях, сега вече няма такава нужда. Когато от една дейност- фирма няма нужда ти колкото и пари да и налееш тя е мъртва! Затова казвам - дайте на хората да имат да ядат, а не на фирмаджиите да откраднат залъка на хора без фирми.Кражба си е чиста това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
идеята е тия дето имат бизнес да си го запяазят, даже нищо чудно тия дето снасят сега да не получат нищо! .. през шнура им е за хората/работниците, те са ресурс!... Вече обмислям да гласувам за бсп, въпреки че се бях зарекал никога да не го правя ... не че ще направят нещо добро, наказателен вот ще е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Да се помага на фирми е кражба.Да се помага на хората работещи във фирмата е правилният подход - човека, а не фирмата.Фирмата сама по себе си не означава нищо - хората да важните. Фирмите не са важни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още