IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете за съществуването на ЕС?

Никога европейските държави не са били толкова откъснати една от друга, колкото в момента, каза Милен Керемедчиев

09:56 | 26.04.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Никога европейските държави не са били толкова откъснати една от друга, колкото в момента. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Съществуването на граници помежду им започва да дава повод на евроскептици, националисти и популисти да печелят все повече популярност. Много е възможно да има втора вълна от евроскептични политици, които да печелят избори в европейски държави”, прогнозира Милен Керемедчиев. 

Според него това означава, че европейците вече ще свикнат с тези бариери и с това отдалечаване от общите правила, както и с това всяка държава да взема решения сама за себе си. 

“Колкото е по-дълга тази криза, тази пандемия и тази изолация, толкова повече европейските ценности са под натиск”, посочи експертът. 

Керемедчиев смята, че съвсем скоро, до по-малко от месец, европейските лидери ще бъдат изправени пред много тежко решение.  

“Те ще трябва или да разхлабят мерките, за да спасят икономиките на държавите си, или да ги оставят затворени, но по този начин да рискуват съществуването на собствените си икономики, както и изобщо идеята за съществуването на Европейския съюз”.  

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
"Проблема е как ще се разпределят парите в тази федерация."====И аз това казвам, че проблема е в разпределението на парите. Бедните искат да получат, а богатите не искат да дават това си е напълно валиден , тлеещ конфликт, който изобщо не е изключено да ескалира, в зависимост от развитието на икономическата криза и конкретните стратегии, предприети на ниво ЕС. Тази нагласа на хората и държавите в ЕС не следва да буди изненада каквито и изсмукани от пръстите аргументи да се превеждат за някакви общи европейски ценности, съюза си остава чисто икономическо мероприятие. Абсолютно всеки индивид и държава са в него, само и единствено с очакването да печелят (!!), когато кинтите секнат ... за какво ти е този съюз ? Това е най-елементарна човешка психология - човек е склонен да понася лишения и несгоди в името на колективни цели, когато се чувства органична част от тази група/колектив, така е например с етноса, нацията, религиозната общност. Когато настъпи време на криза и лишения, всеки когото не чувстваш част от своите, е или конкурент за оцеляване или виновник за несгодите ти или в най-добрия случай, субект, който няма нищо общо с решаването на конкретните ти проблеми.... и като икономически съюз, ЕС в голяма степен е заложник на икономическите основания и ползи, които предоставя на всеки от членовете си, във времена на криза това означава преди всичко ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
ЕС и сега нещо като федерална република.Имаме си европейски президент, парламент, централно управление, свободно движение на стоки и услуги, бюджет, ЕЦБ и т.н. В момента се различаваме от САЩ например само по това че нямаме Европейска армия, въпреки че официално и неофициално, армиите на държавите в ЕС работят заедно, участват в мисии по света, пазят външните граници на съюза. Няма значение какви са нагласите в момента, за в бъдеще ще по голяма интеграция, няма друг вариант. Проблема е как ще се разпределят парите в тази федерация.Дали като в Китай, Русия и САЩ повечето пари ще отиват в големите градове, щати, райони, а за другите квото остане или ще има някво по равномерно разпределение. За нас по добре е естествено втория вариант, тъй като ние сме в отбора на южняците, въпреки че го играем германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
Основното, което исках да кажа с първия си пост е, че от критично значение за бъдещето на съюза (темата върху която е и статията) са параметрите на започналата криза и как ще бъде отреагирано на ниво ЕС - сценариите на развитие, очевидно могат да бъдат в много широк спектър.Също така, изразявам съгласие с изказаното по-долу мнение, че целия глобален политически , икономически, че дори и военен баланс навлиза в някаква чувствителна динамика и въпрос с много висока степен на неопределеност е, "къде ще спре махалото" на тези процеси и как ще се отрази това на състоянието на съюза тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
Да, така е, не съм засегнал въпроса какви варианти на "федерализация" са ни познати, като исторически сложила се практика или пък какви на мен лично ми изглеждат удачни, защото както съм писал, на практика никъде не мога да регистрирам нагласи, за реализиране на на такъв сценарии. Ако в самия ЕС ги няма тези нагласи (нито на ниво политическо ръководство, нито на ниво обществени настроения), развитие в тази посока , теоретично може да дойде само под натиск отвън - т.е. от щатите.Не мисля, че това е момента, в който тяхната върхушка ще се занимава, точно с този казус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Проблемите между северняците и южнаците, а можем да прибавим и източночняците, ги има от много години, но до сега не е било фатално и винаги се е намирал компромис. Тези проблеми и различия между различните държави показват че демокрацията е жива и че всеки има право на глас. Аз например не харесвам популисти, но съм съгласен с някои от техните идеи. Харесвами ми дисциплината а северняците, но също така и веселието и по лекия поглед върху живота на южняците и на източняците.Няма перфектна формула, но едно е сигурно, заедно сме по силни. Проблема според мен е че сегашната форма на съюза има слаби места, също така е по гъвкав при кризи. Например, сега имаме граиници и на практика това вече не е ЕС, но в същото време ЕС го има. След десет дена може да имаме пак същия ЕС. Един вид, ЕС може да се разпада или обединява когато е необходимо, което е голяма работа. За сега няма друга такава система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Проблемът на анализи като Вашият е,че не давате дефиниция на понятията,в случая на "федерализация". Какво значи според Вас "федерализация"? Като тази в Швейцария ли? Или в САЩ? Лично аз съм привърженик на Европа на отечествата,тоест някаква конфедерация (каквато е целял Югът в Гражданската война в САЩ),на колкото се може по-свободни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
тебе май няма смисъл вече да те чете човек ... минуса и нататък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мда ... то затова доверието на европейците в ЕС е в пъти по-високо от това на скептиците ... :))) ... да си плямпaт колко искат "великите" сили . да си гледат кoчинките в техните части на светът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Проблемът едействително сериозен и не случайно голямата част от международните анализатори вече са сложили кръст на ЕС. Съществуването на ЕС до голяма степен до сега бе свързано с липсата на собствена идентичност, което до 2016 г. Устройваше САЩ. Но вече, не. Брекзит не възникна от само себе си. Той бе стимулиран и провокиран известно от кого. ЕС бе трън в очите на останалите големи геополитически играчи , защото като подконтролна територия на световния хегемон , той му даваше допълнителни предимства. Тръмп обаче имаше други идеи , които в момента са в реализация. Следователно без собствена геополитическа индентификация , бъдещето на ЕС ще е в чужди ръце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
Да речем, че този проблем със затворените граници, който се коментира в предложеното мнение, до няколко месеца ще бъде решен в една или друга степен. Следват обаче няколко много сложни години на икономически изпитания и на север народите ще се настройват все повече срещу южняците, чийто икономики ще се нуждаят от колосални вливания за възстановяване(също както и северните икономики, между другото) и тези искания на южняците на север ще се възприемат, като просия и грабеж. На юг настроенията също ще ескалират срещу северняците, защото в очите им в добри времена на север използват либерализирания достъп до пазарите им, а в трудни не желаят да споделят, натрупаните по този начин печалби, за съвместно възстановяване ... и тези настроения няма как да изчезнат, ако кризата е продължителна - напротив, ще се изострят.Най-интересното е, че и двете позиции отразяват съвсем обективно двете страни на една и съща монета наложения/възприетия модел на функциониране на съюза.След като проблема е в модела, нормално е да се запитаме, какъв друг ? Циркулира идеята за някакъв тип федерализация, която аз лично не споделям, че кореспондира с реалистичните сценарии на развитие, както в контекста на текущите настроения по тази тема в различните държави членки, така и в исторически и културно-цивилизационен контекст. Остава идеята за Европа на N скорости т.е. Германия и Франция (ако преодолеят взаимните си симпатии , една-към-друга) открито да поставят във васална поза останалите територии, ако няма други екзит-и междувременно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още