IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таня Андреева: Липсва план за излизане от кризата с коронавируса

Да се направи задълбочен анализ кои болници ще се справят с лечението на пациенти с COVID-19, съветва бившият здравен министър

10:53 | 26.04.20 г. 3
<p>
	Таня Андреева. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Таня Андреева. Снимка: БГНЕС

"Може и да има план за излизане от кризата с коронавируса, но аз не го виждам, той не е представен. Липсва ми ролята на министъра на здравеопазването, защото извънредното положение е време, в което трябва да има план как кризата и рисковете от нея да бъдат управлявани". Това заяви по bTV бившият здравен министър Таня Андреева и допълни, че най-лесно е да се затваряме и да прекратяваме дейности, но не може това да бъде продължено във времето.

По думите й грешките на министър Ананиев идват вследствие на това, че той не е „човек от системата“.

Тя оцени мерките срещу разпространението на коронавирус като навременни, но смята, че трябва да се помисли какво предстои за излизане от кризата с коронавируса. „Хубавото е, че на фона на всичко, което се случва в държавите от ЕС, в България има по-малко заболели и по-малко тежки случаи“, коментира бившият здравен министър.  

Бившият здравен министър обърна внимание на нуждата от спешни мерки и политика за областните болници в страната. Нужно е здравният министър и медиците да изработят алгоритми и план за поведение на лекарите и един план за безопасност както на лекарите, така и на пациентите, когато има такива състояния.

Д-р Андреева заяви, че в момента под най-голям риск работят медиците в Интензивните отделения.

„Трябва да изработят план за поведение на лекарите в отделните специалности, които ще се срещнат с болни от COVID-19, както и алгоритъм за безопасността на пациентите“, заяви бившият министър. По думите й Министерство на здравеопазването разполага с огромен капацитет за политики във времето на криза и би могло да се направи задълбочен анализ кои болници ще се справят с лечението на пациенти с COVID-19, като даде пример с видинската.

Таня Андреева даде пример с болниците във Видин и Провадия, където не е направена добре оценката на ситуацията отвътре. "Кризата трябва да бъде управлявана от хора, които са много добре подготвени в здравния сектор", заяви бившият здравен министър.

Таня Андреева се обяви и срещу спрените инвитро процедури от министъра на здравеопазването заради коронавируса преди няколко дни.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
BezEmotsia
преди 3 години
Опака, щом като тази комунистка критикува, значи нещата са наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"АЛГОРИТЪМ за безопасността на пациентите" ... :))) ... министърка ... :))) ... наричат се ПРОТОКОЛИ , алгоритите са в математиката , програмирането , автоматиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още