IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Германия се справя по-добре с вируса от САЩ

Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, което е жалко, казва милиардерът

10:50 | 27.04.20 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бил Гейтс, който като основател на софтуерната компания Microsoft стана милиардер, обвини ръководството на САЩ в сериозен провал в рамките на справянето с коронакризата. „Особено в Съединените щати тестването не беше приоритет", каза Гейтс в свое интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Гейтс, който сега участва в борбата с вируса заедно със своята фондация, освен всичко друго критикува факта, че правителството във Вашингтон не даде ясни инструкции по въпроса за разхлабването на ограниченията на обществения живот. Той също така се оплаква, че Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, отколкото преди.

От друга страна той похвали канцлера на Германия Ангела Меркел, че се опитва да бъде „лидер и ясен глас“ в Германия, но в същото време настоява и за глобални усилия със страни като Франция.

Необичайно дипломатично Гейтс коментира и изказването на Тръмп за възможността за директно вливане на дезинфектант при пациенти с COVID-19. „Мога само да кажа това: добре е производителят на дезинфектанти Lysol да заяви, че не възнамерява да разширява пазара си, за да включи тази област на приложение. Той посъветва хората да не инжектират продукта и се надявам хората да го слушат“, каза Гейтс.

Милиардерът финансира производството на седемте най-обещаващи идеи за ваксина, докато преориентира своята филантропска работа върху смъртоносния коронавирус.

Ако всичко върви перфектно, ще сме близо до производството в рамките на една година“, каза Гейтс в отделно интервю за CNN. „Иначе – може да ни отнеме и две години", допълни той.

Вторият по богатство в света човек заяви, че производството на ваксина вероятно няма да започне през септември, както някои твърдят.

Двамата с д-р Фаучи бяхме доста последователни да кажем, че са нужни 18 месеца, за да създадем очаквания, които не са твърде високи“, каза Гейтс, имайки предвид Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести и член на специалната група за борба с коронавируса в Белия дом.

Наличието на тестове за коронавируса е слабото място на САЩ от месеци. Президентът Доналд Тръмп написа в събота в Twitter, че САЩ „току-що са преминали бройката от 5 милиона теста, много повече от всяка друга страна“. Само гледането на сурови числа пропуска истинската картина, критикува го Гейтс.

Този фокус върху броя на тестовете подценява какафонията и грешките, които допуснахме в системата за тестване“, каза Гейтс. „Грешните хора се тестват и всеки път, когато не получат резултати за по-малко от 24 часа, стойността на теста драстично намалява“, коментира той.

Филантропът и съосновател на Microsoft Corp. каза, че най-добрият му сценарий за поетапно възобновяване на икономиката е да се „изберат дейности с висока стойност, като училищата, производството и строителството и да измисли начин това да се извършва с маски и дистанциране“.

Критиката на Гейтс към правителството на САЩ е необичайно остра. Обикновено той говори с по-дипломатически тон за политиците, включително за президента Доналд Тръмп. Гейтс обаче вече критикува решението му да откаже плащанията към Световната здравна организация (СЗО). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Пич, този план го слушаме още от филма Alex Jones "End game". От 20 години се говори за чипове, как трябва да останат 300 млн души на планената, колко вредни са ваксините и т.н. - истината е, че дори да има истина в тези неща, от теб не зависи нищо - живей си живота и гледай да правиш добро (всичко останало е вятър). Много трудно може да се откъснеш от човешкото обещество - гледай "Into the wild" за един младеж, който се опита и после до какъв извод стигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Ако не лъжеш, че живееш във Виена, най-вероятно си живял повече от мен и извън България, но няма никакъв шанс да си посетил повече страни от мен. Това, което си го казал е вярно - стават много грозни неща и няма справедливост, но грешката ти е, че си мислиш, че това е само в България. Журналисти са убивани по-много по-хитри или брутални начини в Италия, Кипър, Русия и САЩ. Това, че ти си правиш "изводините" на база на няколко новинарски сайта само показва, колко си далеч от истината като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
проблема е че тоя е силна фигура на глобалния финансов капитал, мощни структури, мутри от висшата лига и срещу такива като него само може да оцелееш със знание иначе мреш, за такива като тези (не знам хора ли са кво са) човешкия живот не струва и 5 стотинки .... в животинския свят убиват само за да ядат, а тези не знам какъв тип животни са ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
знаеш ли що тия навънка не се разбират с тия кат тебе и онзи О. Българията ?!? Защото са видели нещо различно Кухий, защото са видели алтернативата защото няма никъде никой по света да се изреже с 200 km/h на празно кръстовище и да утрепе неудобния някому джурналис. Тва го има само у нас, за тва тия навънка ше псуват тия вътре. Една мноо видна историческа фигура го е казал навремето "Има човек има и проблем, ако няма човек няма и проблем .... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
аз ги разбирам, не ги одобрявам, но разбирам :))) по надолу обясних защи са такива :) но повечето са нормални, както ти сам каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
е ский ком. Nr. 23 да не се преповтарям .... и останалите 3 млн. избягали са 95% на същото мнение, с които даже много добре се разбирам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
Кухий не псувам територията като такава тя си е даже много добре, мене не ме кефят двуногите остатъци вътре които уж тряя да сме от един народ, но явно не сме, а твойте съученици съм 100% убеден че псуват същото .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Аз лично с теб имам проблем, не как си е реализирал или къде живееш, ами какво отношение показваш към родината си. Българи има по целия сват - от Русия до САЩ и има много, които са запазили традициите си (до някаква степен дори повече от такива, които живеят в България) и се гордеят с историята на родината си. Много от тях помагат по някакъв начин на България и българите тук. Разбирам и тези, които живеят извън България и не искат да имат нищо общо с нея - имат това право.Не разбирам обаче такива като теб, които критикуват и обиждат, подиграват се и се радват на нещастието на хората тук или българите като цяло.Иначе за теб България може да е колония, но България винаги ще е нещо свято за много българи, които живеят в Сърбия, Македония, Молдова, Украйна - вярно е, че правилтеството не прави нищо за тях (тези, които не се отказали от историята си), но има много хора в БГ, които правят дарения за тези хора и поддържат връзка с тях. Ако не искаш да си българин или да помагаш по някакъв положителен начин на българите по света, поне недей да обиждаш България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
Bill Gates finanziert 7 Fabriken fuer Corona-Impfstoffe - Бил Гейтс финансира 7 фабрики за Корона ваксини https://futurezone.at/b2b/bill-gates-finanziert-7-fabriken-fuer-corona-impfstoffe/400802357Как е добре ли е? А с какво и против какво точно ше ваксинира тоя никой не знае ... и що не почне с личен пример от неговото семейство да покаже колко е смел, като набоде щеркаму да стане бездетна .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
Bill Gates finanziert 7 Fabriken f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още