IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Германия се справя по-добре с вируса от САЩ

Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, което е жалко, казва милиардерът

10:50 | 27.04.20 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бил Гейтс, който като основател на софтуерната компания Microsoft стана милиардер, обвини ръководството на САЩ в сериозен провал в рамките на справянето с коронакризата. „Особено в Съединените щати тестването не беше приоритет", каза Гейтс в свое интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Гейтс, който сега участва в борбата с вируса заедно със своята фондация, освен всичко друго критикува факта, че правителството във Вашингтон не даде ясни инструкции по въпроса за разхлабването на ограниченията на обществения живот. Той също така се оплаква, че Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, отколкото преди.

От друга страна той похвали канцлера на Германия Ангела Меркел, че се опитва да бъде „лидер и ясен глас“ в Германия, но в същото време настоява и за глобални усилия със страни като Франция.

Необичайно дипломатично Гейтс коментира и изказването на Тръмп за възможността за директно вливане на дезинфектант при пациенти с COVID-19. „Мога само да кажа това: добре е производителят на дезинфектанти Lysol да заяви, че не възнамерява да разширява пазара си, за да включи тази област на приложение. Той посъветва хората да не инжектират продукта и се надявам хората да го слушат“, каза Гейтс.

Милиардерът финансира производството на седемте най-обещаващи идеи за ваксина, докато преориентира своята филантропска работа върху смъртоносния коронавирус.

Ако всичко върви перфектно, ще сме близо до производството в рамките на една година“, каза Гейтс в отделно интервю за CNN. „Иначе – може да ни отнеме и две години", допълни той.

Вторият по богатство в света човек заяви, че производството на ваксина вероятно няма да започне през септември, както някои твърдят.

Двамата с д-р Фаучи бяхме доста последователни да кажем, че са нужни 18 месеца, за да създадем очаквания, които не са твърде високи“, каза Гейтс, имайки предвид Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести и член на специалната група за борба с коронавируса в Белия дом.

Наличието на тестове за коронавируса е слабото място на САЩ от месеци. Президентът Доналд Тръмп написа в събота в Twitter, че САЩ „току-що са преминали бройката от 5 милиона теста, много повече от всяка друга страна“. Само гледането на сурови числа пропуска истинската картина, критикува го Гейтс.

Този фокус върху броя на тестовете подценява какафонията и грешките, които допуснахме в системата за тестване“, каза Гейтс. „Грешните хора се тестват и всеки път, когато не получат резултати за по-малко от 24 часа, стойността на теста драстично намалява“, коментира той.

Филантропът и съосновател на Microsoft Corp. каза, че най-добрият му сценарий за поетапно възобновяване на икономиката е да се „изберат дейности с висока стойност, като училищата, производството и строителството и да измисли начин това да се извършва с маски и дистанциране“.

Критиката на Гейтс към правителството на САЩ е необичайно остра. Обикновено той говори с по-дипломатически тон за политиците, включително за президента Доналд Тръмп. Гейтс обаче вече критикува решението му да откаже плащанията към Световната здравна организация (СЗО). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Всяка година от грип умират между 350-500 хиляди човека на планетата. Интересно ми е да видя статистиката за тази година до момента ? От ковид 200 000 а от нормален грип ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
има много общо... всички дето плюете по държавата ей така за добър ден сте като правени в един гАз... един тип мислене имате, половината ми съученици са като вас.помислете как сами да се справите с комплексите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 3 години
май разсърдих още един нерализиран гастербайтер с трудности в изказа, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
и какво общо има аз къде съм и мойте реализации в кухнята кат мияч, с разните му зарази и коронясали истории ?!? .... Я виж другарката с цайсите какви пожелания пуска .... Захариева: Още има българи, които искат да се завърнат в България https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaharieva-oshte-ima-bylgari-koito-iskat-da-se-zavyrnat-v-bylgariia-303151/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
WizzAir
преди 3 години
мхм, еее как ве добре нали ти си се "реализирал" дома в центъра на Галактиката, що ровеш тогаа на чужди гробища ?!? Е глеам те си стигнал апогея у компютържийството и немаш стигане, те още много не можаха да се реализират и за тва си тръгнаа, са обаче не пляскат, не носат маски и излизат насекъде без разрешение, нема висат гладни, за разлика от вас там бляскавите умове на планетата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 3 години
наричаш е така защото си прооз на гъдулка, комплексиран емигрант, който е толкова некадърен че даже в собствената си държава не може да се рвализира.за това ни мразиш и замтова е наричаш така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
що съм наричал Българията Колония - ми щот е такава не я наричам само аз Виктор Папазов: Живеем във финансов концлагер, уродлива имитация на демокрацияhttps://***.youtube.com/watch?v=w_bNXFFUC6UПроблема с "короната" е политически не толко вирусен, тва го написах ош в началото на "пандемията" Февруари, вие че не разбирате е ваш проблем. Кой е прос то е задълго, тва не отминава .... и ДА в Колониите мерките за Короната са различни, за тва в Австрия никой не пляска у 21:00 часа, нема декларации за пътуване и прочее .... мдам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 3 години
хахаха, мишо обратния да се извини за тъъъпотите които пише всеки ден??? оптимист си ти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
ми категорично НЕ защото точно вчера бях в парка и толкова народ на едно място не съм виждал преди "короната" .... никога не е забранявано да се ходи по парковете или да се излиза, препоръки са давани НО не е забранявано. Носенето на маски е само в сгради на публични места и транспорта иначе НЕ. КППта кат у нас на улици и магистрали не съм видял, единствено бяха спрели Тирол и то за кратко за много кратко. В момента всичко работи ама всичко и ресторантите само дет не може да седиш вътре, от другата седмица вече ще може И ТОВА ..... Въпроси некви други има ли щот ние ромовете дрънкаме глупости и небивалици ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
има някакво неразбиране , наложено във форумното клавиатурно православно-прогресивно войнство , че фондацията на Бил и Мелинда ПРИТЕЖАВА фирми за създаване и разпространение на ваксини ... предполагам се дължи на сляпото следване на опорните точки на кутев и решетников за основните врагове ... да внеса малко яснота , фондацията единствено ДАРЯВА средства ... тя много рядко дарява пряко средства на определени проекти свързани с ваксини . фондацията е значим донор на средства за международни организации като СЗО или Gavi или медицински университети ... те от своя страна разпределят средства според техните програми ... :))) ... тъй ...иначе за партенката , дали ваксината за полиомиелит в индия е довела до масови парализи на деца ... това е зверска тъпoтия . дето вика рижият китеник фалшива новина . за периодът 2000-2017 има 17 докладвани случая и почти са изкоренили заболяването ... :))) другата партенка , дали си е ваксинирал децата ... ами има отговор на Мелинда във фейсбука й ... потърси го и виж ... :)))иначе всеки е свободен да чете кой каквито иска неофициални източни на информация без подпис и произход и да вярва на каквото си иска ... :))) ... туканка имаме във форума хора дето вярват , че земята е плоска и хамериканците не са стъпвали на луната ... свят голям , хора всякакви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още