IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Германия се справя по-добре с вируса от САЩ

Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, което е жалко, казва милиардерът

10:50 | 27.04.20 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бил Гейтс, който като основател на софтуерната компания Microsoft стана милиардер, обвини ръководството на САЩ в сериозен провал в рамките на справянето с коронакризата. „Особено в Съединените щати тестването не беше приоритет", каза Гейтс в свое интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Гейтс, който сега участва в борбата с вируса заедно със своята фондация, освен всичко друго критикува факта, че правителството във Вашингтон не даде ясни инструкции по въпроса за разхлабването на ограниченията на обществения живот. Той също така се оплаква, че Съединените щати са по-малко ангажирани в разработването на глобални решения за спешни случаи в здравеопазването, отколкото преди.

От друга страна той похвали канцлера на Германия Ангела Меркел, че се опитва да бъде „лидер и ясен глас“ в Германия, но в същото време настоява и за глобални усилия със страни като Франция.

Необичайно дипломатично Гейтс коментира и изказването на Тръмп за възможността за директно вливане на дезинфектант при пациенти с COVID-19. „Мога само да кажа това: добре е производителят на дезинфектанти Lysol да заяви, че не възнамерява да разширява пазара си, за да включи тази област на приложение. Той посъветва хората да не инжектират продукта и се надявам хората да го слушат“, каза Гейтс.

Милиардерът финансира производството на седемте най-обещаващи идеи за ваксина, докато преориентира своята филантропска работа върху смъртоносния коронавирус.

Ако всичко върви перфектно, ще сме близо до производството в рамките на една година“, каза Гейтс в отделно интервю за CNN. „Иначе – може да ни отнеме и две години", допълни той.

Вторият по богатство в света човек заяви, че производството на ваксина вероятно няма да започне през септември, както някои твърдят.

Двамата с д-р Фаучи бяхме доста последователни да кажем, че са нужни 18 месеца, за да създадем очаквания, които не са твърде високи“, каза Гейтс, имайки предвид Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести и член на специалната група за борба с коронавируса в Белия дом.

Наличието на тестове за коронавируса е слабото място на САЩ от месеци. Президентът Доналд Тръмп написа в събота в Twitter, че САЩ „току-що са преминали бройката от 5 милиона теста, много повече от всяка друга страна“. Само гледането на сурови числа пропуска истинската картина, критикува го Гейтс.

Този фокус върху броя на тестовете подценява какафонията и грешките, които допуснахме в системата за тестване“, каза Гейтс. „Грешните хора се тестват и всеки път, когато не получат резултати за по-малко от 24 часа, стойността на теста драстично намалява“, коментира той.

Филантропът и съосновател на Microsoft Corp. каза, че най-добрият му сценарий за поетапно възобновяване на икономиката е да се „изберат дейности с висока стойност, като училищата, производството и строителството и да измисли начин това да се извършва с маски и дистанциране“.

Критиката на Гейтс към правителството на САЩ е необичайно остра. Обикновено той говори с по-дипломатически тон за политиците, включително за президента Доналд Тръмп. Гейтс обаче вече критикува решението му да откаже плащанията към Световната здравна организация (СЗО). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още