IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как е организирана грижата за децата под 3 години в ЕС?

В Словакия и България за най-голям дял от децата се грижат родителите, а в Дания и Португалия преобладава официалната грижа (детски ясли или детегледачка)

21:29 | 27.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

За над две трети от децата на възраст под 3 години в България полагат грижи само родителите им. Под 20% е делът на децата, за които са полагани официални грижи поне 30 часа седмично (т.е. посещавали са детски ясли или са имали детегледачка).

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за грижата за децата в Европейския съюз (ЕС). Данните са за 2018 г.

Единствено в Словакия е по-голям делът на децата под 3-годишна възраст, за които са се грижили само родителите им – над 80%. Това е и страната в ЕС с най-нисък дял на посещавалите детски ясли деца под 3-годишна възраст.

Дания е страната в ЕС, в която най-висок дял деца до 3-годишна възраст посещават детски ясли – почти 60%. На второ място е Португалия с почти 50%.

Трета е Словения с малко над 40%.

Средно в ЕС за 45% от децата на възраст под 3 години се полагат грижи само в рамките на семейството. Общо 20% са децата в тази възрастова група, които са посещавали детски ясли.

Като цяло в държавите в Южна и Източна Европа децата до 3-годишна възраст рядко посещават детски ясли. За тях приоритетно полагат грижи техните родители.

Грижа Грижа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Като цяло в държавите в Южна и Източна Европа децата до 3-годишна възраст рядко посещават детски ясли. За тях приоритетно полагат грижи техните родители."И слава Богу , кой по-добре ще се погрижи и възпита / правилно ! / детето ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още