IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Да не отстъпваме от мерките малко преди победата

Искам да задвижим икономиката по-скоро, но отказвам да хвърля нахалост всички усилия и саможертвата на британския народ, каза премиерът

13:18 | 27.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="main-footer__copyright">
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp; </em></div>

В първото си публично изявление след завръщането си на работа премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова британския народ да не отстъпва на мерките за социално дистанциране, за които каза, че поставят коронавируса под контрол.

Пълната отмяна на мерките сега би донесло риска от „втори скок“ на инфекциите, който би причинил още повече щети, каза той, цитиран от Bloomberg. 

„Съжалявам, че бях далеч от офиса си много по-дълго, отколкото бих искал“, заяви Джонсън в изявление пред „Даунинг Стрийт“ 10 в понеделник. Той каза, че страната е към края на „първата фаза" на огнището. „Сега започваме да обръщаме тенденцията", каза той и допълни, че „това е моментът на възможността. Това е и моментът на максимален риск“.

Джонсън говори пред нацията точно един месец, след като излезе в изолация заради заболяване, което се оказа тежък случай на Covid-19, който го постави и на интензивно лечение за няколко дни и остави Великобритания без лидера си, докато страната навлезе в пика на пандемията. Той прекара две седмици, възстановявайки се в резиденцията си в близост до столицата, и се върна в Лондон в неделя вечер.

Изявлението му беше едновременно сигнал, че отново поема отговорността, а също и опит за справяне с предизвикателствата, пред които е изправено правителството. Сред обществеността вече има признаци за умора от блокирането, което затвори повечето магазини и всички кръчми и ресторанти и попречи на хората да се срещат с приятели. Сред собствениците на бизнеси и членовете на неговата Консервативна партия нарастват призивите за път към рестартиране на икономиката.

Премиерът беше категоричен, че няма да има скорошно облекчаване на действащите правила. Въпреки че посочи някои признаци на успех, включително падане на броя хоспитализации, той отчете, че е важно страната да остане предпазлива. Твърде раната отмяна би рискувала предизвикването на втора вълна от инфекции, а това би причинило „икономическа катастрофа“, каза той.

„Искам да накарам тази икономика да се задвижи възможно най-бързо, но отказвам да хвърля нахалост всички усилия и саможертвата на британския народ и да рискувам второ голямо огнище и огромна загуба на животи“, каза Джонсън. „Моля ви да ограничите нетърпението си, защото вярвам, че стигаме до края на първата фаза на този конфликт. Въпреки всички страдания ние почти успяхме“, призова премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
не, статията е за "красавчика" от снимката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Ти за Бойко Борисов ли говориш.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Виж ти, премиер който "поема отговорността". Какво ли означава това? В Япония, това означава харакири. Какво ли означава в UK?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Броката ис бак. Много други не се завърнаха до като изграждаха стадния имунитет, но кво от това. Няма да съжеляваме и извиняваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Искам да накарам тази икономика да се задвижи възможно най-бързо, но отказвам да хвърля нахалост всички усилия и саможертвата на британския народ и да рискувам второ голямо огнище и огромна загуба на животи, каза Джонсън. Моля ви да ограничите нетърпението си, защото вярвам, че стигаме до края на първата фаза на този конфликт. Въпреки всички страдания ние Почти успяхме-------Горното може да се каже на кратко с поговорка: Власите се давят на края на Дунава. Б.Д. призовава да не са като тях. По всичко изглежда обаче, че ние ще го направим. Аха да преминем до другата страна на Дунава и ще вемем да се удавим. Но както казва познат, този който не вярва, че огънят пари, ще трябва сам да се изгори за да го разбере. Жалко, че Б.Б се огъна. Мога да развия най-различни сценарии как другите (например Гърция) ще се справят и ще отворят например туристическия сезон, а ние още ще се влачим със случаи и ще ни бъде забранено да припарваме там, а на гражданите от дригите страни ще им бъде забранено да идват тук, и не от нас а от техните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Откровено не съм виждала по объркани в мислите си и незнаещи какво да предприемат, променящи мнението си ръководители, управници на държави не съм виждала за краткия си живот. Един ден казват едно - на другия ден друго, накрая се били шегували - логореята ги тресе от сутрин до вечер.Не се шегувате - направо се еб***вате и превърнахте "великите си страни" в посмешище даже и за Зимбабве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
освен по перчем с Тръмп се състезават и по тъпота. Да не се притесняват - ще делят първо място в класацията на "клоуните на 21 век, които объркаха света"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
Ако загубата на 20,000 живота може да се нарече ПОБЕДА, то какво ли бихме могли да очакваме при друго развитие на събитията ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
на снимката все едно валяк го е газил ... :))) ... няма го онова бодряшко държане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Що бе, Борисе, отхлабете мерките да изградите масов имунитет, нали такава беше идеята?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още