IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти една четвърт от европейските компании намаляват дивидентите

Анализаторите предвиждат спад, който може да изпревари този от финансовата криза преди десетина години

15:50 | 27.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Заради причинената от коронавируса криза десетки хиляди акционери в европейските компании ще трябва да се примирят със значително по-ниски дивиденти тази година или дори да останат напълно с празни ръце. Според анализ на DZ Bank почти една четвърт, точно 141 от общо 600 компании в европейския индекс Stoxx, са обявили, че разпределението на дивиденти ще бъде намалено или спряно.

„Безпрецедентна вълна от намаляване на дивидентите се наблюдава по фондовите пазари", се казва в анализа. Очакваното разпределение в Stoxx за финансовата 2019 година ще се свие с 23 процента до около 310 млрд. евро, прогнозира експертът на DZ Bank Майкъл Бисингер, цитиран от DPA. „Очакваме разпределенията да спаднат още повече през следващите месеци“, коментира той.

Свиване на дивидентите с 40 процента изглежда реалистично. Това би било сравнимо с удара за акционерите в Европа по време на финансовата криза 2008/2009. „Предполагаме, че този път дивидентите ще паднат поне с толкова, колкото по време на финансовата криза", пише Бисингер в анализа си.

Непропорционално по-често дивидентите намаляват банките, индустриалните компании, фирмите от туристическата индустрия и в сектора на търговията на дребно. Почти две трети от европейските банки в Stoxx засега са отменили разпределението на печалбата.

Тук натискът на надзорните органи беше голям: те помолиха финансовите институции да задържат парите си поради икономическия спад. Според анализа очакваният обем на разпределение на дивидентите в секторите на здравеопазването, химикалите и телекомуникациите е относително постоянен.

„Намаляването или анулирането на дивидента винаги води до голяма загуба на доверие", пише Бисингер. „В настоящата криза обаче за много компании няма как да се осигури ликвидност и да се засили балансът“, казва той.

А перспективите също са мрачни: от средата на февруари прогнозите за дивидентите за текущата фискална 2020 година са намалени с 14 процента. „Това намаление ни се струва твърде слабо“, се казва в проучването на банката.

В средата на април главният стратег на частната банка Merck Finck Робърт Грайл обяви, че според него компаниите от водещия германски индекс Dax ще разпределят около една десета по-малко дивиденти, отколкото през предходната година. Заключението на Грайл: „Дивидентите на европейските корпорации отчитаха рекорд след рекорда през последните години. За много инвеститори дивидентите във времена на ниски лихви бяха добре дошъл източник на доходи. Но тази година ще има лошо пробуждане за някои ловци на дивиденти“.

С оглед на края на дивидентния бум след пет рекордни години подред, Марк Тюнглер, изпълнителен директор на Германската асоциация на акционерите (DSW), апелира: „От гледна точка на DSW всички компании, които не са изложени на риска да изпаднат в беда заради своя бизнес модел или високата ликвидност, трябва да преминат през пандемията, придържайки се към предложенията си за дивиденти“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Borko94
преди 3 години
https://***.neobux.com/?rh=426F7269734976616E6F76
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
ай стига бе! аз разбирам заплатите на бачкаторите да намалиш, но дивидентите на акционерите е вече прекалено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още