IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Необосновани разходи на топлофикациите не могат да влияят на цената на парното

Топлофикациите са поискали по-скъпа топлинната енергия заради закупуването на въглеродни квоти, по-високи заплати в сектора и увеличените разходи за ремонти

17:50 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов/Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да уважи неправомерни и необосновани разходи на топлофикационните дружества и няма да допусне поскъпване на топлинната енергия през новия отоплителен сезон, се посочва в писмо отговор на председателя на регулатора Иван Иванов до омбудсмана на България Диана Ковачева относно заявените от топлофикационните дружества по-високи цени за топлинна енергия от 1.07.2020 г.

„При утвърждаването на цените в сектор „Топлоенергетика“ от 01.07.2020 г. КЕВР няма да допусне цените на топлинната енергия да бъдат увеличени необосновано и неприемливо за клиентите. При осъществяването на своите правомощия по ценово регулиране Комисията стриктно спазва Закона за енергетиката, подзаконовите нормативни актове и принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите“, посочват от енергийния регулатор в своя отговор. 

Съгласно постановленията дружествата са задължени да подадат своите заявления до 3 месеца преди изтичането на стария ценови период, т.е. не по-късно от 31 март 2020 г., посочва в писмото Иванов.

По неговите думи в заявленията си за утвърждаване на цени за периода от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г. топлофикационните дружества, които използват за изгаряне основно природен газ, са използвали действащата към момента на подаване на заявленията по-висока цена на природния газ, а не утвърдената на 1 април от КЕВР с 42,78% по-ниска цена.

„Това обстоятелство обективно не е имало как да бъде отчетено от топлофикационните дружества, посочени във Вашето писмо“, пояснява председателят на енергийния регулатор.

В отговора до омбудсмана се уточнява, че освен прогнозните променливи разходи за основно гориво (природен газ или въглища), които имат най-съществен относителен дял - от 60% до 70% от общите разходи в цените на топлинната и електрическата енергия, в  заявленията на дружествата са отчетени и разходи за закупуване на квоти на въглеродни емисии.

Според Иванов от 2020 г. на дружествата вече не са разпределят безплатни количества квоти и тези значителни разходи са изцяло за тяхна сметка, като също са включени в прогнозните ценообразуващи елементи.

Други причини, поради които топлофикациите са предложили по-високи цени за предстоящия регулаторен период 01.07.2020 г. - 30.06.2021 г., са прогнозирани по-високи условно-постоянни разходи: разходи за ремонти, за заплати и възнаграждения, в т.ч. начисления, свързани с прилагане на действащото законодателство, осигурителни вноски, както и разходи, пряко свързани с регулираните дейности по Закона за енергетиката. 

КЕВР потвърждава изразената на 16 април официална позиция на председателя си, че защитата на интересите на потребителите е основен приоритет на Комисията в сегашната ситуация на извънредно положение. Регулаторът няма да уважи неправомерни и икономически необосновани разходи на дружествата и няма да допусне увеличение на цените на топлинната енергия през новия отоплителен сезон 2020-2021 г., тъй като счита подобни искания на дружествата за напълно неоснователни. 

„След същественото намаление от 1.04.2020 г на цената на природния газ, който влияе най-силно върху цените на топлинната енергия, през новия отоплителен сезон цената на парното отопление и топлата вода ще бъде по-ниска от цената през изминалия сезон. Регулаторът ще отчете и намалението на цените на природния газ и в предходния период от м. август 2019 г. до м. март 2020 г., което ще позволи на всички български потребители на топлинна енергия и природен газ да бъдат възстановени надвзетите суми в резултат на неоправдано високата цена на природния газ през този период“, посочва още Иван Иванов в своя отговор до омбудсмана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още