IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още не е подала заявление за ERM II*

Емисията на ПИБ трябва да приключи, капиталът на банката да бъде реално попълнен и EЦБ да одобри изпълнението на плана

17:07 | 27.04.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

България все още не е подала заявление за членство в ERM II, научи Investor.bg от няколко независими източника. Това едва ли ще може да се случи до края на април, както прогнозираха премиерът Бойко Борисов (преди седмица) и министърът на финансите Владислав Горанов (по-рано)

На наш въпрос какви документи са получили от българска страна до петък, от ЕЦБ отказаха коментар. От централата във Франкфурт не пожелаха да кажат също дали разполагат вече с плана за попълване на капитала на Първа инвестиционна банка и ако да, в какъв срок ще се произнесат по него.

От изказванията на премиера и финансовия министър през април стана ясно, че капиталовият недостиг в ПИБ е последната пречка за българската кандидатура за ERM II. Другата банка с констатиран недостиг при стрес-теста, Инвестбанк, вече успя да попълни капитала си. 

От изказванията се подразбира също, че са били разрешени и проблемите в небанковия финансов сектор, в управлението на държавните дружества и по останалите точки, по които правителството се бе ангажирало да работи.

Именно проспектът за емисията акции на ПИБ всъщност е бил изпратен до ЕЦБ миналата седмица, научи Investor.bg от неофициални източници. Но преди страната да може да подаде заявление за членство във валутния механизъм ERM II, емисията трябва да приключи, капиталът на банката да бъде реално попълнен и EЦБ да одобри изпълнението на плана. Възможно е да се наложи и допълнително одобрение според това кой ще купи емитираните акции. 

На 23 април Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първичното публично предлагане на ПИБ, при емитиране на 40 милиона обикновени акции с номинал 1 лев и емисионна цена 5 лева. Това е под предлаганата от банката цена по-рано през годината (8 лева), но е доста над пазарната цена за акциите ѝ, която дори след очакваното повишение покрай последните новини си остава под 2.80 лева. Заради високата цена и сложната ситуация в банковия сектор покрай коронавирусната криза немалко експерти изразиха съмнения, че за акциите ще се намерят кандидати. 

От самата банка обясняват ниската в момента пазарна цена със слабата ликвидност на БФБ, която според банката може да доведе и до 50% дисконт. "Това поставя под съмнение обективността на пазарните оценки на емисиите, търгувани на българската борса, и предполага към разглеждане и на алтернативни опции за определянето на цената на акциите на банката", пише в проспекта.

При такъв сценарий ББР би могла да се намеси, за да разчисти пътя на кандидатура за ERM II, както коментира в своя Facebook профил и финансистът Владислав Панев.

Министър Горанов увери, че за такава цел няма да се използват 700-те милиона лева от последното увеличение на капитала на ББР. Обратното действително би предизвикало много спорове - с парите, с които би трябвало да се подпомагат най-засегнатите от кризата предприятия, да се попълва капиталът на една частна кредитна институция. Не е ясно обаче дали това се отнася и за останалия капитал на държавната банка.

 В края на седмицата министър-председателят загатна, че очаква страната ни да се присъедини към механизма през юли, заедно с Хърватия. В началото на месеца на запитване на Investor.bg от Българската народна банка посочиха, че „към момента протича техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт“. 

*Материалът е актуализиран в 14,10 часа на 28 април в 7-и абзац с пояснения от обновения конспект на ПИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
wag1111
преди 3 години
България още не е подала заявление за ERM II* Единственото смислено нещо от два месеца насам. Браво!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
marto76
преди 3 години
Според Гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) - Димитър Радевпървоначалните срокове, които България си бе поставила за реализирането на първата стъпка по пътя към Еврозоната - присъединяването към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм (ERM-2), вече не са реалистични! Това заяви той пред Нова тв още на 30 март тази година, но кой да слуша?По неговите думи работата по присъединяването към "чакалнята" няма да спре. Най-вероятно ще подадем необходимите документи през юли, въпреки че самият Радев беше категоричен, че "едно отлагане на влизането ни в ERM-2 през 2021 г. няма да бъде фатално."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Нали срока за кандидатстване беше 28-ми април.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 3 години
ЕДИНСТВЕНОТО ЗА КОЕТО МИСЛИ БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ Е КАК ДА СПАСИ ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА собственост на лицата: Цеко Минев , Ивайло Мутафчиев , Петя Славова, Жоро Инса на Маджо и дъщерята на дядо Любен Гоцев. Само преди няколко дни ББР подписа договор и приведе на БАНКИТЕ НА ИЗБРОЕНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ цялата държавна помощ за справяне с кризата породена от КОРОНА ВИРУСА. Това което ме впечатли са две неща: 1/ Тези банки които бяха нагъшени от ББР бяха собственост на изброените по горе лица от БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД !!!Сред тях липсва банката на една варненска групировка, справила се отлично с стрес тестовете на ЕЦБ. 2/ ББР не подписа договор с останалите български банки чиито мажоритарни собственици бяха ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ !!Усещането ми е, че ПРАВИТЕЛСТВОТО не им гласува ДОВЕРИЕ и реално нагъши само "НАШИТЕ" хора с милиарди от които МАЛКА ЧАСТ ще стигнат до пострадалите от ПРИНУДИТЕЛНОТО ЗАТВАРЯНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА БИЗНЕСА ИМ !!ЧЕТИРИТЕ ЧАСТНИ БАНКИ /без кооперативната/ ЩЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ КАПИТАЛИЗИРАНИ С ДЪРЖАВНА ПОМОЩ КАТО ЕДНА ОТ ТЯХ ЩЕ Е И КОМЕНТИРАНАТА В СТАТИЯТА. ДВУЛИЧИЕТО, НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЧЕ СЕ БОРИ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОПЕЙСКАТА СИСТЕМА БЛЕСНА С ПЪЛНА СИЛА. Всички промени в Закона за БНБ и декларации на Борисов , Горанов и шефа на БНБ Д. Радев са една откровенна ЛЪЖА зад която се крие НЕЖЕЛАНИЕТО ИМ БЪЛГАРИЯ ДА СА ПРЕВЪРНЕ В ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМЕЙСТОВО. Както каза ПОЧЕТНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС - Пътя на България за Европа преминава през Босфора. Засега ни сложиха само БУРКИТЕ , но очаквайте скоро да ни сложат и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Боян Асенов
преди 3 години
А какво говори фактът, че този сайт публикува подобна статия, на водеща позиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Фактът, че абревиатурата на тая банка, е цензурирана в тоя сайт, говори достатъчно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
*** да се чете П-И-Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Определено няма да е справедливо за другите ако се подарят на *** 200 милиона през борсата. Аз ако бях на мястото на Петя Славова щях да съжалявам в момента че съм избързал да си попълня капиталовия недостиг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
То реално ББР дали ще изкупува лошите кредити на *** директно или през борсата - все същите гнили ябълки. Тия от ЕЦБ трябва да са ***, или упорито да се натискат за тази сделка с ЕРМ2, в случай че в крайна сметка е достатъчно печеливша за тях. По-склонен съм да вярвам, че биха спечелили доста повече ТЕ, отколкото ние, ако ни приемат при това условие, то фактически е напълно формално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Журналистът Светослав Терзиев писа статия със заглавие "Те не го искат в селото, той пита за поповата къща".Аз бих казала - тази патаклама с влизането ни в съблекалнята, пардон чакалнята на Еврозоната на двамата с болдвани имена в статията е повече от непочтена. Не им прави чест да заиграват по този начин. Ще влизаме, няма да влизаме - ще се вслушам в народа и пак така. Кой знае какви са истинските им помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още