IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на борсите в Европа се повишава в очакване на заседанието на ЕЦБ

Страните от региона започват постепенно да излизат от блокадите срещу коронавируса

19:36 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха с повишения в понеделник. През тази седмица инвеститорите насочват вниманието си към заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка. Очаква се ръководството на институцията да предостави още стимули за икономиката на региона в условията на пандемията от коронавирус, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 1,77% до 335,44 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 1,64% и достигна ниво от 5846,78 пункта. Френският CAC 40 намаля с 2,55% до ниво от 4505,26 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 3,13% до 10 659,99 пункта.

Инвеститорите в Европа наблюдават как регионът постепенно излиза от националните блокади срещу разпространението на коронавируса, които указаха негативно влияние върху икономиките на страните.

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 12,7%, след като германският кредитор заяви, че очаква да отчете нетна печалба от 66 милиона евро (71,56 милиона долара) за първото тримесечие на 2020 г., в сравнение с регистрираните 201 милиона евро през първото тримесечие на 2019 г.

От Adidas прогнозираха в понеделник, че приходите от продажбите им ще спаднат с 40% през второто тримесечие на годината, тъй като влиянието на коронавируса ще продължи да се усеща. Германският гигант за спортно облекло отчете 19-процентов спад в нетните си приходи от продажби на годишна база за първото тримесечие на 2020 г.

Книжата на германската фармацевтична компания Bayer се търгуваха с над 5% по-високо, след като пандемията от коронавирус спомогна за повишаването на приходите й през първото тримесечие на годината.

Англо-германската туристическа компания Tui отчете ръст от над 14% в цените на акциите си. От друга страна шведско-датският производител на растително масло AAK регистрира понижение в стойностите на книжата си от над 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още