IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing: Години ще отнеме възстановяването на самолетостроенето от кризата

Намираме се в непредсказуема и бързо променяща се среда и е трудно да се прецени кога ситуацията ще се стабилизира, твърди Дейвид Калхун

08:33 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Boeing заяви, че ще отнеме години, за да се върне бизнесът на  самолетостроенето до нивата, наблюдавани преди пандемията от коронавирус, която намали драстично пътуването по въздух и накара авиокомпаниите да спрат от полети 2800 самолета, предаде AP, цитирана от БТА.

"Намираме се в непредсказуема и бързо променяща се среда и е трудно да се прецени кога ситуацията ще се стабилизира", каза Дейвид Калхун на виртуална среща с акционерите. По думите му "когато това стане, пазарът ще бъде по-малък и нуждите на нашите клиенти ще са различни''.



Boeing изпадна в криза още преди пандемията. Спирането от полети на най-продавания му самолет 737  MAX след две катастрофи, при които загинаха 346 души, доведе компанията до това да е на загуба за първа година от две десетилетия и накърни репутацията ѝ.

Вирусната епидемия създаде допълнителни проблеми на Boeing, тъй като заради нея авиокомпаниите забавиха или да отмениха плановете си за закупуване на нови самолети. Вирусът също накара компанията да затвори свои заводи за няколко седмици, въпреки че неотдавна поднови работата си в Сиатъл и обяви вчера, че ще възобнови производството си в завод в Южна Каролина след по-малко от седмица.

Очаква се Boeing да кандидатства за дял от 17-те милиарда долара заеми с ниски лихви, които Конгресът и правителството на Тръмп заделиха за отбранителните компании.

„Знаем, че ще трябва да заемаме повече пари през следващите шест месеца, за да преминем през този наистина труден момент“, каза Калхун, без да уточнява къде или колко ще заеме.

Базираната в Чикаго компания ще отчете резултатите от първото тримесечие утре (29 април), а анализатори очакват загуба от над 500 млн. долара или 1,57 долара на акция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още