IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Знам как е Ким Чен Ун, но няма да кажа

Коментарите на американския президент изглежда сигнализират, че той вярва, че Ким е жив

08:41 | 28.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп и Ким по време на срещата си в Ханой.<em> С</em><em>нимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Тръмп и Ким по време на срещата си в Ханой. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че знае какво е здравословното състояние на севернокорейският лидер Ким Чен Ун, като предположи, че светът ще научи подробности „в не чак толкова далечно бъдеще“, отказвайки да уточни нещо по темата допълнително, пише Bloomberg.

На пресконференция в Белия дом в понеделник Тръмп каза, че не може да „каже точно“ какво е състоянието на Ким, след което добави, че има „много добра представа“ за неговото състояние.

„Но сега не мога да говоря за това“, каза Тръмп, допълвайки, че просто му пожелава да е добре.

Спекулациите за здравословното състояние на 36-годишния севернокорейски лидер се нароиха, след като базираният в Сеул информационен сайт Daily NK съобщи на 20 април, че той се възстановява от операция, позовавайки се на неидентифициран човек от страната.



Впоследствие американските медии съобщиха, че американските разузнавачи са били уведомени, че Ким е в критично състояние след сърдечно-съдови операции. Той отсъства на тържествата за рождения ден на 15 април за покойния си дядо Ким Ир Сен, основателят на държавата и неин лидер по време на Корейската война.

Коментарите на американския президент изглежда сигнализират, че той вярва, че Ким е жив.

През миналата седмица Тръмп заяви, че смята, че съобщенията, че Ким е в тежко състояние, са неточни и вероятно се основават на „стари документи“. Но през уикенда  се разразиха спекулации, след като Ройтерс съобщи в събота, че Китай е изпратил екип - включително лекари и висши дипломати - да консултира своя дългогодишен съюзник, при това въпреки наличието на пандемия. Поводът за визитата обаче остава неясен. Говорител на китайското външно министерство заяви на брифинг тази сутрин, че не разполага с нова информация за Северна Корея и нейния ръководител Ким Чен Ун.

Отделно от това фокусираният върху Северна Корея мозъчен тръст 38 North публикува сателитни снимки, показващ, че влак, наподобяващ този, използван от Ким, е гарирал през миналата седмица близо до крайбрежието на Уонсан. Но Съветът за национална сигурност на Южна Корея заяви миналия четвъртък, че не е наблюдавано необичайно движение в Северна Корея, а говорителят на Министерството на обединението Чо Хейзил повтори тази оценка на брифинг за пресата в понеделник.

Спекулациите изглежда ще продължат да се разпространяват, докато лидерът на Северна Корея - страстен пушач, който придоби значителна тежест, след като пое властта през 2011 г., не се появи отново. Тогава също имаше най-различни догадки: твърдеше се, че севернокорейският ръководител страда от подагра, че си е счупил глезена, или дори, че е свален от власт с преврат. Впоследствие той се появи, ходейки с бастун по време на посещение в нов жилищен блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bobib
преди 3 години
Уважаеми г-н Попов, кй ви е излъгал, че влаковете гарират? Чувал съм за влак, който СПИРА, който СЕ УСТАНОВЯВА, който ПРИСТИГА, но за гарирал влак чувам за първи път от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
"Тръмп: Знам как е Ким Чен Ун, но няма да кажа".....Дрън,дрън.....,прави се на малко дете.....,апропо,да ли си е изпил дневната доза белина от 100 милилитра преди лягане.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още