IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски купувачи обмислят завръщане на имотните пазари в чужбина

Глобални имотни портали отчитат силен ръст на запитванията от граждани на азиатската страна

11:07 | 28.04.20 г.
<p>
	Великобритания е един от пазарите, които традиционно привличат интереса на китайските купувачи на имоти.&nbsp;<em>Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Великобритания е един от пазарите, които традиционно привличат интереса на китайските купувачи на имоти. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

През миналия месец ежедневният живот в град Нандзин, Източен Китай, започна плахо да се връща към нормалното след няколко седмици на блокада за спиране на разпространението на коронавируса. 39-годишният Борис Мей, който работи в износната индустрия в града, е един от все повечето китайци, които отправят поглед към придобиването на имот в чужбина, пише Financial Times.

„Насочвам се към Лос Анджелис или Мелбърн, тъй като имаме роднини и в двата града. Искаме 14-годишната ни дъщеря да учи в университет на едно от двете места, да види начина на живот в чужбина. Възможно е цялото ни семейство да емигрира в бъдеще“, споделя той. Като начало Мей планира да купи „обикновен имот“ на цена около 3 млн. юана (425 хил. долара).

Той започнал търсенето си преди коронавирусната пандемия, но сега оглежда по-сериозно и изчаква подходящия момент, за да направи оферта. „Икономическата ситуация в световен план не е оптимистична, мисля, че цените на имотите ще продължат да намаляват, така че искам да изчакам и да видя дали ще спаднат още“, казва Мей.

Много други негови сънародници също търсят имот. През шестте седмици от края на януари, когато части от страната бяха поставени под блокада, имотният портал Sodichan, ориентиран към китайски купувачи, търсещи имоти в света, е регистрирал ръст на запитванията с 300% в сравнения с предходния период от шест седмици.

Много от тях може просто да сърфират без сериозни намерения за покупка, признава главният изпълнителен директор на Sodichan Естер Юн. „Значителният ръст“ все пак разкрива три основни сфери на интерес. Първата са „вечно любимите“ дестинации като САЩ, Канада и Австралия с добра икономика и привлекателна образователна система. Втората са по-евтини дестинации, които преди не са били оглеждани от китайски купувачи, като Естония, Румъния и Мароко. Третата са страни, които предлагат програми за инвестиции срещу гражданство, като Гърция, Испания и Португалия.

Дори имотите в ски курорти, които не са традиционно привлекателни за китайски купувачи, привличат интерес, особено курорти в Япония и САЩ. През първите три месеца на годината имотният портал SnowOnly регистрира 100% ръст на запитванията на тримесечна основа от китайския пазар.

В Лондон, където имотният пазар на практика е замразен, след като правителството обяви, че сделките трябва да бъдат отложени за след коронавирусната криза, брокери получават запитвания от Китай. От началото на март Марк Шнайдерман, директор на Arlington Residential, е получил 15 „сериозни запитвания“ от китайски купувачи, търсещи имоти в луксозни квартали в северната част на Лондон. Китайци Китайци

Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още