IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS отчита 40% ръст на печалбата на фона на силната пазарна активност

Оперативните приходи на швейцарската банка нарастват с 14 на сто

10:46 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият мениджър на богатство в света UBS отчете 40% увеличение на нетната печалба за първото тримесечие във вторник (28 април). Банката се позовава на засилената търговска активност на своите клиенти по време на пазарните сътресения, предизвикани от избухването на коронавируса.

Швейцарската банка, създадена през 1862 г. под името Bank in Winterthur, стимулира активността на своите богати клиенти през турбулентното първо тримесечие, предоставяйки им повече кредити, съобщава Ройтерс. 

Тя отчита нетна печалба в размер на 1,559 млрд. долара, което оправдава нейните очаквания. По-рано финансовата институция заяви, че очаква нетната печалба за първото тримесечие да достигне около 1,5 млрд. долара на фона на силните оперативни резултати във всички свои бизнес подразделения, дори след отчитане на риска от нарастване на необслужваните задължения в резултат на разпространението на COVID-19.

„В бъдеще спектърът от възможни резултати остава много широк и е твърде рано да се правят надеждни прогнози за времето и формата на евентуалното икономическо възстановяване“, казва в изявление най-големият швейцарски кредитор. „Продължаващото коректно изпълнение на нашите стратегически планове ще помогне да смекчим това“, добавят от банката.

UBS записва 268 млн. долара разходи за обезценки на кредити за тримесечието, като заяви, че е изложена предимно на кредити, свързани с клиентите от звеното за управление на богатството, и с такива, които оперират в рамките на Швейцария. Банката отбелязва, че кредитната ѝ книга е „с високо качество“.

Нейният основен местен съперник Credit Suisse отчете в четвъртък (23 април) седемкратно увеличение на провизиите за очакваните кредитни загуби, тъй като банките в световен мащаб се подсигуряват за прогнозираното увеличаване на необслужваните задължения заради пандемията.

Основният бизнес на UBS, занимаващ се с управлението на богатство, отчита спад на активите, в които е инвестирала банката, до 2,339 трлн. долара на фона на пониженията на пазарните оценки на въпросните активи. Приходите нарастват във всички основни направления на UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още