IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой и как ще оценява кандидатите за обновяване на Централна минерална баня?

Идеите ще имат предимство през изискванията към екипите, съобщава "Софпроект"

13:02 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

До края на април ще бъде готово окончателното задание за концепцията за развитието на северното и източното крило на Централна минерална баня, съобщават от общинското предприятие „Софпроект“.

За две седмици са получени близо 200 препоръки по проектодокумента, засягащи основно публичността на процеса, провеждането на процедурата, сроковете, изискванията към концепциите и екипите, състава на комисията и критериите за оценка.

„Информацията в заданието ще бъде надградена и допълнена, за да отговори в максимална степен на получените коментари и предложения. Необходимите корекции и допълнения ще бъдат отразени в документа до края на април, след което се планира да бъде обявена и самата отворена покана“, обясни Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на общинската инициатива „Визия за София“.

Процедурата

Процедурата остава отворена покана, като целта според „Софпроект“ е да се осигури максимално включване при възможно най-улеснена процедура за кандидатите. Сред получените коментари има и такива, че стойността на възнаграждението във втория етап е ниска и че трябва да бъдат занижени изискванията за опит на кандидатстващите експерти. Според „Софпроект“ обаче изискванията не трябва да бъдат занижавани, тъй като в момента са минимални. Предвидената сума на възнаграждението ще остане 10 000 лв., тъй като увеличаването й би променило характера на процеса и би наложило преминаването към провеждане на процедура по Закона за обществени поръчки (ЗОП), която е по-усложнена, обясняват от общинското предприятие.

Срокът за кандидатстване ще запази продължителността си от 6 седмици и ще започне да тече от обявяването на отворената покана. През първата седмица след официалното обявяване на отворената покана екипите ще могат да отправят допълнителни въпроси по процедурата. Срокът за работа от три месеца за екипите, преминали във втори етап, също се запазва.

Изисквания към екипа

На база получените коментари са облекчени изискванията за архитекта в екипа, съобщава „Софпроект“. Намален е и броят на задължителните експерти от петима на четирима, като са обединени позицията за инженер хидрогеолог и инженер водоснабдяване и канализация. По този начин изборът на подходящ експерт е предоставен на кандидатстващите.

Запазват се изискванията за опит и доказването му със списък от дейности или проекти към автобиографията на всеки експерт в екипа. „Това изискване дава представа за професионалните компетенции и специализация на експертите, а не цели да се затрудни намирането на подходящите кандидати“, отбелязват от „Софпроект“.
Комисия и конфликт на интереси

Екипът на общинското предприятие е решил да замени думата “жури” с “комисия”, тъй като според него отразява по-точно състава и дейността по обстоен прочит и оценяване на получените предложения. Обмисля се и промяна в състава на комисията, така че в нея да доминират експертите, но да има и представители на Столичния общински съвет. Имената на членовете на комисията ще бъдат публикувани с обявяването на отворената покана. Участниците в процеса ще могат да подадат своите кандидатури след като представят декларация за липса на свързаност с членовете на комисията.

Оценяване

Разпределението на тежестта за различните компоненти е с превес за концепцията и бизнес плана и модела, обезпечаващи идеята. Точките за екип и метод на работа са тези, които следва да оценят експертизата, подготовката и капацитета на екипите да разработят заявената идея. Това разпределение дава предимство на идеите спрямо изискванията към екипите, като целта е да се постигне добър баланс между идея и капацитет, обясняват от „Софпроект“.

Публичност на процеса

Всички кандидатури на първи етап ще бъдат публикувани наред с оценките и аргументите за оценка от комисията. Разработените във втория етап концепции ще бъдат представени публично, а гражданите и заинтересованите страни ще имат възможност да дискутират и изразят своето мнение за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още