IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Икономиката на Германия се е свила с 16% през април

Според икономическия институт растежът на германския БВП няма да се върне към своя обичаен темп преди края на 2021 г.

13:37 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Райхстага в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на Райхстага в Берлин. Снимка: Bloomberg

Германската икономическа продукция се е сринала с 16 процента по време на спирането на производствата заради коронавируса. Това става ясно до оценка на априлското проучване сред 8800 компании от почти всички индустрии на базирания в Мюнхен Ifo.

Икономиката на страната най-вероятно ще се свие с 6,6% през 2020 г. заради щетите, нанесени от пандемията от COVID-19, заявиха от германския икономически институт.

Според икономическите експерти ръстът на брутния вътрешен продукт на най-силната европейска икономика няма да се върне към своя обичаен темп преди края на 2021 г., съобщава Ройтерс. 

Германската икономика отчете спад от 1,9 на сто през първото тримесечие на годината, посочват от Ifo. За второто тримесечие прогнозата е за 12,2% понижение, като очакванията се основават на данните за работния капацитет на компаниите.

„Няма да се върнем към нивата отпреди коронавируса до края на 2021 г.“, заяви Тимо Волмерсхаузер, ръководител икономическо прогнозиране в Ifo. Това би означавало икономическа експанзия от 8,5% през 2021 г., добави той.

Миналата седмица Ifo предупреди, че настроенията сред мениджърите в Германия е достигнало катастрофално ниско ниво. Най-важният водещ показател - индексът на бизнес климата, изчисляван от Ifo, падна до 74,3 пункта през април от 85,9 пункта през март.

Тъй като германската икономика е силно зависима от износа, сътресенията в глобалната търговия, причинени от пандемията, ограничават дейността на германските фабрики, като в същото време националните мерки за превенция срещу коронавируса свиват потребителските разходи.

Подчертавайки негативното въздействие на COVID-19 върху бизнеса, германският автомобилен концерн Daimler отчете близо 70-процентен спад на оперативната печалба за първото тримесечие, като посочи, че паричният поток, който използва за изплащане на дивиденти, ще се свие значително през тази година.

Правителството отговори на разпространението на коронавируса с мерки, включващи пакет от стимули за 750 млрд. евро. Начинът, по който икономиката ще се възстанови обаче, ще зависи от това колко бързо Германия ще облекчи мерките, които блокират икономиката.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел се притеснява, че гражданите на страната вече не полагат толкова усилия за социално дистанциране. Тя се противопоставя на натиска от страна на някои местни власти да облекчи допълнително ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още