Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Несигурността, а не неравенството, тормози 99-те процента

Лекът не е просто преразпределението на покупателната способност, а изграждането на по-стабилно, сигурно и устойчиво общество

   1| 2    
5
 
5
 
8
преди 2 месеца
"…Докато потребностите на човека не са удовлетворени, той се намира в състояние на недоволство от своите потребности, а значи и от самия себе си." Карл Маркс ;)
3
 
4
 
7
фиг.1 до: vajvaj
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вярвам, че съм прав защото съм живял в такова общество, където всички са равни (е, някои бяха по-равни от останалите, но това е друга тема.) Хората имаха мечти, но те бяха дребни мечти. А за да си размърда зaднте части, човек има нужда от ГОЛЯМ стимул.
4
 
6
 
6
vajvaj до: фиг.1
преди 2 месеца
"По този начин работи системата..." да те цитирам и да те попитам наистина ли смяташ тази система за универсална, защото аз мисля, че е дълбоко сбъркана на ниво фундамент? Още повече ме смущава друго твое твърдение, че "ако хората станат равни, това ще им отнеме мечтите...". Стига бе, човек, ти сериозно ли? Нямаш никакви други мечти освен да станеш богат? Или да не си като съседа? Ами ако наистина е така, мога само да те съжалявам.
Колкото до това дали съм пролетарий или не, въпросът седи отворен. Не съм против известно неравенство, но това, което наблюдаваме в момента (визирам конкретно този 1% свръхбогати) е несправедливо, неприемливо и изкривено, а следователно и нестабилно. И смятам, че е въпрос на време (вече съвсем кратко), за да се стабилизира системата чрез отпадане на тази прослойка. Как това ще стане, обаче зависи до голяма степен от поведението на тях самите. Ако продължават да смятат, че са по-умни и по-красиви от останалите и да парадират, мисля, че малко пролетарска революция им е в кърпа вързана.
2
 
5
 
5
фиг.1 до: vajvaj
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Викаш, че ти не си бил пролетарий ли? Щом казваш... Но авторката е права, че бедните не възприемат себе си като бедни. Те са хора, които все още не са забогатели. А КОГАТО забогатеят, искат да имат всички привилегии на богатите. Това е единственият стимул който ги кара да работят, да се развиват професионално, да стартират някакъв бизнес и т.н. По този начин работи системата. Ако хората станат равни, това ще им отнеме мечтите, а без мечти им остава само да се стремят да работят колкото може по-малко и да ядат колкото може повече.
1
 
6
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много рядко се прави нещо за средната класа, все да правим бедните по-богати, а богатите по-бедни. Тия в средата все едно ги няма, а те издържат държавата. Богатите данъци не плащат или поне не тук, а в някоя забутана държава, бедните плащат твърде малко, за да са значими. Мислите ли, че всяко правителство има свой "обръч от фирми" има някаква сигурност? Ми не, утре се сменя и айде пак се търси нова работа, че изведнъж поръчки нямало. Щото пък самата фирма е толкова забита, че няма шанс сред другите частници.
4
 
5
 
3
julian12 до: vajvaj
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Петърчо и той трябва да сложи някоя троха в устата.
2
 
7
 
2
vajvaj до: vajvaj
преди 2 месеца
А цензурирането на думата Ч.У.К направо разцепи мрака...
4
 
5
 
1
преди 2 месеца
Никога, ама никога през живота си не съм виждал толкова жалко писание, възхваляващо неолибералната ***. Подмокрих се, бе, направо се разтекох.
"Причината е, че икономическата нестабилност, а не неравенството, е това, което тормози 99-те процента от населението." - това кой ви го каза, душици? Богът на неравенството? Вие обикновен човек срещали ли сте в последните десетина години? Ми не сте, защото ако бяхте това, следващото, нямаше да го напишете никога:
"Възмущението срещу неравенството беше политически губеща позиция, защото много хора се възхищават на богатите..."
Възхищават? Не! Завиждат по-скоро, но най-точното определение е, че ги мразят и в червата.
Не се изживявам като пролетарий, но като прочета подобно нещо и ми иде да взема сърпа и ***, честно. И мисля, че още доста хора имат същото желание и накрая ще вземат да го осъществят - няколко милиардерски главици на кол на площада ще свършат добра работа за "изравняване на позициите...
СМИРЕНИЕ трябва и благотворителност... и данъци за свръхбогатите! Защото тяхното богатство е част от общия човешки ресурс и е меко казано цинична тезата, че тези хора са го "постигнали", още по-малко, че са го "заслужили". И всяка подобна писаница е катализатор на изравянето на сърпа и *** от земята...
*** такива!