IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността, а не неравенството, тормози 99-те процента

Лекът не е просто преразпределението на покупателната способност, а изграждането на по-стабилно, сигурно и устойчиво общество

08:50 | 09.05.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Обложете богатите“ се превърна в прогресивен боен вик и то не само в крайните среди. Бичът на икономическото неравенство е политиката на знаменитостите, изразена еднакво от Нобелови лауреати и международни лидери, пише за Financial Times Албена Азманова, автор на „Капитализъм на ръба” и професор по политика в Брюкселското училище за международни изследвания към Университета на Кент.

Този лозунг не донесе електоралните победи, на които се надяваха левите. Причината е, че икономическата нестабилност, а не неравенството, е това, което тормози 99-те процента от населението. Разбира се, неравенството е един от симптомите на нестабилността. Да се съсредоточим обаче само върху неравенството е диагностична грешка. И лекът не е просто преразпределението на покупателната способност, а по-радикален: да се изгради по-стабилно, сигурно и устойчиво общество. Пандемията Covid-19 подчертава това.

Възмущението срещу неравенството беше губеща политическа позиция, защото много хора се възхищават на богатите, една малка част очакват самите те да забогатеят, а повечето от останалите просто ги игнорират. В съществуващите социалистически общества прекомерното равенство беше също толкова голям проблем: хората мразеха сивото еднообразие на живота си. Тези настроения са трайни, така че политиката на размахване на неравенството не работи.

Неравенството е статистически факт. То може да бъде измерено и по този начин лесно привлича вниманието. Но кога статистическият факт на икономическото неравенство се превръща във форма на социална несправедливост? Ето един възможен отговор: когато богатството води до социални привилегии или когато крайното богатство се превръща в сила, която е обслужваща и хищническа. Тук реалистичното средство за защита не е преразпределението, а противостоящата сила: синдикални организации и други масови организации, силни и принципни политически партии, преследване за финансови измами и бдителност срещу превземането на държавата.

Втори голям проблем идва, когато богатството се превръща в единствения очевиден източник на сигурност. Това е нашето затруднение сега. Комбинацията от автоматизация, глобализация и съкращаване на публичните услуги и социалното осигуряване породи огромна икономическа нестабилност за обикновените граждани - за мъже и жени, млади и стари, квалифицирани и неквалифицирани, за средната класа и бедните. Тази нестабилност е много по-голяма за малцинствата, имигрантите и други групи в неравностойно положение.

Пандемията бе изострена от несигурността, нашата политически създадена социална несигурност. Несигурността и уязвимостта на 99-те процента се коренят в неадекватността на нашите обществени услуги, слабостта на публичното образование, тежестта на дълга върху висшистите и най-вече в лошото обществено здраве и недостатъчно финансираното или дори недостъпно здравеопазване. Това няма да се промени, дори ако нашите общества станат напълно равни. Ние сме в този лабиринт, защото съвременният капитализъм създаде не просто несигурна класа, а несигурно мнозинство. 

Кризата с Covid-19 се проявява по много различен начин според това колко е здрав публичният сектор на дадена страна. Дания и Германия се справят забележително добре благодарение на солидната здравна инфраструктура с голям брой болнични легла и отделения за реанимация, както и тестове. За разлика от тях системите на обществено здравеопазване във Великобритания и Италия се оказаха драстично недофинансирани при политиките за строги икономии през последните две десетилетия, докато САЩ се превърнаха в учебникарски пример за ориентирана към печалба медицина.

Политически несигурността подхранва консервативните, дори реакционните инстинкти. Напук на надеждите на левицата за радикализация на работническата класа след финансовата криза през 2008 г., видяхме трайно изместване на избирателите вдясно. Пандемията ще задълбочи тези инстинкти. Но завръщането към предишното статукво преди масовата несигурност ще ни остави още по-уязвими на извънредни ситуации в областта на общественото здраве.

Преследването на печалба, смекчено от няколко данъци и трансфери, няма да свърши работа. Нуждаем се от мащабни, спешни инвестиции в обществено здравеопазване и стратегическа наука, последвани от засилено социално осигуряване, инфраструктура, образование и други обществени услуги - единственото нещо, което може да сработи и единствената причина, която може да генерира необходимото политическо движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
"Докато потребностите на човека не са удовлетворени, той се намира в състояние на недоволство от своите потребности, а значи и от самия себе си." Карл Маркс ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Вярвам, че съм прав защото съм живял в такова общество, където всички са равни (е, някои бяха по-равни от останалите, но това е друга тема.) Хората имаха мечти, но те бяха дребни мечти. А за да си размърда зaднте части, човек има нужда от ГОЛЯМ стимул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
vajvaj
преди 3 години
"По този начин работи системата..." да те цитирам и да те попитам наистина ли смяташ тази система за универсална, защото аз мисля, че е дълбоко сбъркана на ниво фундамент? Още повече ме смущава друго твое твърдение, че "ако хората станат равни, това ще им отнеме мечтите...". Стига бе, човек, ти сериозно ли? Нямаш никакви други мечти освен да станеш богат? Или да не си като съседа? Ами ако наистина е така, мога само да те съжалявам. Колкото до това дали съм пролетарий или не, въпросът седи отворен. Не съм против известно неравенство, но това, което наблюдаваме в момента (визирам конкретно този 1% свръхбогати) е несправедливо, неприемливо и изкривено, а следователно и нестабилно. И смятам, че е въпрос на време (вече съвсем кратко), за да се стабилизира системата чрез отпадане на тази прослойка. Как това ще стане, обаче зависи до голяма степен от поведението на тях самите. Ако продължават да смятат, че са по-умни и по-красиви от останалите и да парадират, мисля, че малко пролетарска революция им е в кърпа вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Викаш, че ти не си бил пролетарий ли? Щом казваш... Но авторката е права, че бедните не възприемат себе си като бедни. Те са хора, които все още не са забогатели. А КОГАТО забогатеят, искат да имат всички привилегии на богатите. Това е единственият стимул който ги кара да работят, да се развиват професионално, да стартират някакъв бизнес и т.н. По този начин работи системата. Ако хората станат равни, това ще им отнеме мечтите, а без мечти им остава само да се стремят да работят колкото може по-малко и да ядат колкото може повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Много рядко се прави нещо за средната класа, все да правим бедните по-богати, а богатите по-бедни. Тия в средата все едно ги няма, а те издържат държавата. Богатите данъци не плащат или поне не тук, а в някоя забутана държава, бедните плащат твърде малко, за да са значими. Мислите ли, че всяко правителство има свой "обръч от фирми" има някаква сигурност? Ми не, утре се сменя и айде пак се търси нова работа, че изведнъж поръчки нямало. Щото пък самата фирма е толкова забита, че няма шанс сред другите частници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Петърчо и той трябва да сложи някоя троха в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
vajvaj
преди 3 години
А цензурирането на думата Ч.У.К направо разцепи мрака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
vajvaj
преди 3 години
Никога, ама никога през живота си не съм виждал толкова жалко писание, възхваляващо неолибералната ***. Подмокрих се, бе, направо се разтекох. "Причината е, че икономическата нестабилност, а не неравенството, е това, което тормози 99-те процента от населението." - това кой ви го каза, душици? Богът на неравенството? Вие обикновен човек срещали ли сте в последните десетина години? Ми не сте, защото ако бяхте това, следващото, нямаше да го напишете никога:"Възмущението срещу неравенството беше политически губеща позиция, защото много хора се възхищават на богатите..." Възхищават? Не! Завиждат по-скоро, но най-точното определение е, че ги мразят и в червата.Не се изживявам като пролетарий, но като прочета подобно нещо и ми иде да взема сърпа и ***, честно. И мисля, че още доста хора имат същото желание и накрая ще вземат да го осъществят - няколко милиардерски главици на кол на площада ще свършат добра работа за "изравняване на позициите...СМИРЕНИЕ трябва и благотворителност... и данъци за свръхбогатите! Защото тяхното богатство е част от общия човешки ресурс и е меко казано цинична тезата, че тези хора са го "постигнали", още по-малко, че са го "заслужили". И всяка подобна писаница е катализатор на изравянето на сърпа и *** от земята...*** такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още