IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Сингапур проигра успеха си в битката с коронавируса?

Втората вълна на инфекцията буквално залива града и служи за предупреждение за всички

08:43 | 29.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

В Германия вече бяха въвели строги ограничения, докато в Сингапур животът си течеше почти необезпокоявано: моловете и ресторантите работеха, децата ходеха на училище и нищо не подсказваше, че има пандемия. В средата на март премиерът на страната Ли Сян Лун твърдеше, че властите държат вируса под контрол.

И наистина, градът държава отрано взе мерки: започна масови тестове за коронавирус, изолира заразените,  проследи веригите на техните контакти и наложи карантина. Дълго време Сингапур се смяташе за пример в битката срещу инфекцията, пише в свой анализ Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Подобен ръст няма никъде другаде в Югоизточна Азия

И тогава изведнъж случаите започнаха да нарастват: само за месец броят на заразените скочи от 600 на над 13 000. Такъв ръст не беше регистриран в нито една друга държава в Югоизточна Азия.

Междувременно на хората се разрешава да излизат на улицата само поединично, а контактите с хора извън семейството се санкционират с глоба от 10 хиляди долара или 6 месеца затвор. При повторно нарушение санкцията се удвоява.

Особено безпрепятствено се разпространява вирусът там, където социалната дистанция е невъзможна: в общежитията за работници от чужбина. В покрайнините на града в такива общежития живеят повече от 200 000 нископлатени надничари от Бангладеш, Индия и Китай, които са заети по строежите и в сектора на услугите. Често в тези общежития живеят по 12 души в едно помещение с легла на два етажа и в тях е трудно да се спазва каквато и да било дистанция.

Премиерът на страната призна, че има проблем с чуждите работници, чието решаване обаче изисквало време. Междувременно общежитията, които приличат на отделни малки градчета, се изолират херметически от останалите райони на града. Обмисля се дори прехвърлянето на чуждите работници на туристически кораби, които в момента не пътуват. Властите уверяват, че няма да ги оставят на произвола на съдбата.

Във вторник правителството заяви, че Сингапур ще изпадне в значителна рецесия, с висока безработица и спадащи заплати. Преди това данъчните власти изчислиха икономически спад между един и четири процента. Вече се предполага, че спадът може да бъде по-силно изразен - в зависимост от това колко бързо обществото може да изравнi кривата на експоненциален растеж на вируса. За сравнение: Финансовият метрополис претърпя най-голямата си рецесия досега през 1998 г. по време на финансовата криза в Азия, когато брутният вътрешен продукт се срина с 2,2 процента.

Как бе проигран успехът

Броят на новите инфекции обаче се повишава. В неделя (26.4) имаше 993 нови случая, като 888 от тях бяха сред чуждестранните работници.

Примерът на Сингапур е предупреждение за всички. Само за две седмици в страната проиграха онова, което беше постигнато с карантината. А сега втората вълна на инфекцията буквално залива града. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Това за войната е голяма глупост. От края на ВСВ има войни непрекъснато до ден днешен. Просто само част са признати като такива - другите са "локални" конфликти, които продължават десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
ISM67
преди 3 години
За мен статията е тенденциозна. Гледайки графиките в WORLDOMETERS.INFO за Сингапур:https://***.worldometers.info/coronavirus/country/singapore/излиза, че за 1 месец заразените са нараснали от 1000 на 16к. Както при много други. Броят на смъртните случаи - 14. Е, какво по-различно?А иначе, кой какво ръси - припомнете си какво са подготвяли още 2015-та...https://***.nature.com/articles/nm.3985.pdf?origin=ppub&error=cookies_not_supported&code=219dda1a-dccc-4a86-b07c-19ae8ba4c6e7Всеки нека си прави сам изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
mick
преди 3 години
Накрая да не излезе, че някой обикаля и ръси с едно шишенце... разбърквайки уж картите.. че световна война не е имало вече 75 години.. а капитализмът се оказва не може без война/или ад с мащабите на война/ която да оправи натрупаните напрежения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Не е казано да отменяме всички мерки, а само неразумните като забраната за посещение на планини например...това е престъпна мярка! Каква е ролята на КПП като инфекции има в цялата страна и естествено където има по-малко хора ще има по-малко заразени, но на единица неселение Видин (благодарение на Калъфчийски ,който изхвърли пробите на медиците) расте!Може да се направи справка за цялата страна и разликата няма да е съществена.За полетът от Амстердам е проблем и не само от там! Влизане и излизане от страната трябва дасе ограничи, тества и изолира. Да, ще убием туризма, но няма как дори и министърът да беше способен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още