IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативната печалба на VW се срина с над 80% за тримесечието

Въпреки това представянето е в унисон с очакванията, като производителят прогнозира печалба за 2020 г.

11:26 | 29.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Volkswagen очаква печалбата ѝ тази година да бъде ударена „тежко“, след като коронавирусната пандемия принуди редица заводи на компанията да затворят, засягайки и търсенето на ключови пазари от Китай до САЩ, съобщава Bloomberg.

Очакванията са оперативната печалба за годината все пак да се задържи на положителна територия, тъй като най-големият автомобилопроизводител в света подготвя мерки за ограничаване на разходите, съобщиха от компанията в сряда. Прогнозата е и за значително намаление на доставките и продажбите.

„Взехме множество контрамерки да намалим разходите и да гарантираме ликвидност, като продължаваме да бъдем със силни финансови позиции“, заяви главният финансов директор на производителя Франк Витер.

По-рано този месец компанията съобщи, че се отказва от годишната си прогноза. Първоначално VW обяви, че се цели в доставки през 2020 г., равни на миналогодишните, ръст на приходите от 4% и марж на оперативната печалба между 6,5% и 7,5%, като се изключат еднократните ефекти.

От последния отчет става ясно, че оперативната печалба през първото тримесечие се е сринала с 81% до 900 млн. евро, което обаче е в съответствие с предварителните очаквания, обявени на 16 април. Нетната ликвидност е в обем на 17,8 млрд. евро след края на първите три месеца на годината.

VW започна постепенно да увеличава производството в най-големия си завод във Волфсбург в понеделник, след като поднови работата на фабриката си в Братислава, както и на тази за асемблиране на електрически коли в Цвикау миналата седмица.

Плановете за възстановяване на производството на големите автомобилопроизводители са изправени пред голяма доза несигурност, тъй като търсенето на автомобили остава трудно за прогнозиране. С облекчаването на мерките за социална дистанция шоурумите в редица страни отварят отново врати, но с икономическите рискове заради коронавируса потребителското доверие остава нестабилно.

Привилегированите акции на VW поевтиняват с близо 29% от началото на годината, което оценява компанията на 66 млрд. евро, като представянето им е в унисон с това на по-голяма част от традиционните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Оперативната печалба на VW се срина с над 80% за тримесечието.Я сега, да ви видя, разбирачите: Колоко ПЪТИ е спаднала печалбата на VW ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още