IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът разширява икономическата пропаст между Северна и Южна Европа

Германските компании продължават да работят, докато италианският бизнес се бори с блокадата и бюрокрацията

16:27 | 30.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Повечето страни в Северна Европа ще се възстановят по-бързо от икономическата си кома по медицински причини от тези в южната част на Стария континент, засилвайки разликите в богатството в еврозоната и подхранвайки политическото напрежение за това как да бъдат платени последиците от коронавирусната пандемия, пише Wall Street Journal.

На север Германия има по-лека блокада, повече фискална мощ и навлезе в пандемията в по-добра икономическа форма. На юг Италия има по-тежка здравна криза, по-дълбоко спиране на икономиката и високи дългове, които не позволяват агресивни стимули.

Разрастващата се икономическа пропаст е предизвикателство за дългосрочната жизненост на еврото. Тя подкопава подкрепата за валутата в Южна Европа, като в същото време прави по-трудно за Европейската централна банка да определя лихви, които са подходящи за всички страни членки.

Очаква се европейските икономики да регистрират значителен спад на брутния си вътрешен продукт тази година заради коронавируса и блокадите с цел овладяването му. Но икономисти очакват възстановяването в отделните страни да е доста различно.

Икономиката на Германия ще постигне по-силен растеж от тази на Южна Европа. Според прогнозите брутният вътрешен продукт на Германия през последното тримесечие на 2021 г. ще е с 2,5% под нивото от същия период на миналата година, но италианският БВП ще бъде с 9,2% под това ниво, а испанският – със 7,7%, сочи анализ на Morgan Stanley, публикуван в понеделник. Очаква се безработицата в Германия да бъде средно 3,5% догодина, докато в Италия средното й ниво ще достигне 13 на сто догодина, а в Испания – 17%, сочи докладът.

„Виждаме в кризата голяма възможност и се подготвяме систематично за времето след коронавируса“, казва Клаус Фишер, собственик на германската компания Fischer Group, която произвежда продукти за обезопасяване за строителството и автомобилната индустрия.

Заводите на Фишер са продължили да работят по време на кризата, отчасти благодарение на мерките за безопасност, които били разработени на вътрешно ниво. Те включват дезинфектанта за ръце Viruclean, който компанията създала и предоставяла безплатно на служителите и клиентите си в цял свят, и на вратите със специални дръжки, създадени чрез 3-D принтери, които се отравят без докосване.

Докато затварянето на заводи е нещо обичайно в Италия и Испания, под една пета от германските промишлени предприятия са затворили фабриките си през последните седмици, сочи допитване от миналата седмица на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo.

Фишер казва, че не е пуснал в отпуска нито един от служителите си в производството или логистиката, за да може компанията му да се изстреля бързо нагоре, след като търсенето се върне.

Обемите в основния склад за доставки на Фишер в Германия миналата седмица са били сходни с нивото преди кризата, отбелязва той.

В Италия и Испания блокадата започна по-рано от Германия и обхвана по-голямата част от бизнеса, смятан за несъществен.

„Разликата е, че други страни въобще не са спирали“, казва Джузепе Пасини, президент на италианската компания за производство на стомана Feralpi Group, част от производството на която е в Германия.

Според Пасини заводът на компанията в Германия, която има 700 служители, продължава да работи. Той казва, че ще изпълни целите си за производство и продажби за германската част от бизнеса си, докато италианското подразделение вероятно ще отбележи спад на приходите си с около 20%.

Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
тия инвестори кво ги интересува България. те са повечето борсови играчи и няма за тях термин "родина".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
hristok
преди 3 години
Ми България на къде е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още