IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новините за евентуално лечение на Covid-19 дадоха силен тласък на Wall Street*

Дори информацията за резкия спад в икономическата активност на страната не заличи оптимизма на инвеститорите

17:36 | 29.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия на фона на положителните данни за потенциалното лечение на коронавируса от Gilead Sciences и въпреки резкия спад в икономическата активност в САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 404,12 пункта, или с 1,69%, до ниво от 24 511,56 пункта. Широкият измерител S&P 500  нараства с 57,05 пункта, или 1,99%, до 2920,26 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 2,70%, или 230,98 пункта, до 8840,32 пункта.

Проучване на лекарството Ремдесивир на Gilead, проведено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, достигна основната си крайна точка, заяви производителят на лекарството, повишавайки очакванията за потенциално лечение на коронавируса. Gilead оповести и резултатите от собственото си проучване, което показа подобрение при пациенти, приемащи Ремдесивир за лечение на вируса. Акциите на Gilead поскъпват с над 4,4% минути след 17:30 ч.

Настроенията се повишиха, след като Alphabet отчете спад на ръста на приходите си, който беше по-малко стръмен от прогнозирания. Акциите на технологичния гигант поскъпват с 9,1%

Книжата на Facebook се търгуват с 4,1% по-високо. Акциите на Amazon поскъпват с 0,7%, а тези на Apple регистрират ръст в цените си от 2,3%.

Новините от Gilead компенсираха информацията за рязък спад в икономическата активност в САЩ. Американският брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 4,8% през първото тримесечие на годината, предадоха днес от Бюрото за икономически анализи на страната.

Вниманието на инвеститорите е насочено и към заседанието на Федералния резерв.  Трейдърите очакват управителят Джером Пауъл  да предостави някакви индикации за това колко дълго лихвените проценти  ще останат близо до нулата.

„Фед вероятно ще се съсредоточи върху прилагането на кризисната си политика и ще изкаже готовност за реагиране на бъдещи шокове“, казва Лорън Гудуин, икономист в New York Life Investments. „Възможно е също така Фед да изясни своите насоки за напредък и да потвърди, че лихвените проценти ще останат ниски, докато очакванията за инфлацията не се закрепят здраво на нивото от 2,0%“, добави той.

Въпреки че никой не очаква промяна в основния лихвен процент, Фед потенциално може да коригира процента на банковите резерви и да обяви покупки на активи, насочени към намаляване на по-дългосрочните лихви.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,589% и 1,187%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,72 пункта.

Еврото се разменя с ръст в стойността от 0,29% при 1,085 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 2,27 долара до 22,73 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 2,99 долара до 15,33 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,27% до 1717,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Да тя белината помага :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още