IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се състои ли перфектната буря на свободния пазар на електроенергия

Очакванията на търговците са за леко възстановяване на цените през юни заради отварянето на предприятия, прогнозира Николай Кискинов

22:30 | 29.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Очакванията на търговците на свободния пазар на електроенергия са за леко възстановяване през юни заради отварянето на предприятия, които в момента са затворени. Цените ще се влияят и от това дали през лятото има достатъчно вода в региона. Виждаме перфектната буря - ценови нива, които зависят от доста параметри. Това очаква Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов".

В предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria той посочи, че общото впечатление е, че с единични изключения, търговците изпълняват двустранните си договори. Единици от тях са се опитали да се позоват на непреодолима сила, за да ги преустановят, такава обаче няма.

Продължава да има спад на потреблението на електроенергия от между 10 и 30% в зависимост от портфолиото. Търговците вече се адаптираха към промените, виждаме нормализиране на пазара”, каза Кискинов.

Той коментира и създаването на клирингова къща от „Българска фондова борса” АД и „Централен депозитар” АД, чиято цел е извършване на услуги във връзка със сделки с електрическа енергия, природен газ и стоки, сключени на организиран пазар, както и други дейности, разрешени от закона.

Експертът обясни, че създаването на клиринговата къща е много важно, но смята, че със 100 хиляди лева капитал тя едва ли ще може да покрие някакъв риск на пазарите, на които се очаква да функционира.

“Клиринговата къща трябва да набере сериозен капитал, за да може да се включи в търговията с електроенергия”, съветва Николай Кискинов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още