IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: „Зелената сделка“ ще бъде двигателят на възстановяването на ЕС

„Зеленият“ подход ще помогне на европейските икономики да станат по-устойчиви, подчерта председателят на ЕК

20:30 | 29.04.20 г. 14
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща във вторник (28 април) да постави европейската „Зелена сделка“ в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), като изказването ѝ отразява подобни изявления от страна на германския канцлер Ангела Меркел, пише Euractiv. 

„Тъй като в момента планираме бавно да се върнем на работа и да инвестираме милиарди евро, за да рестартираме икономиката, трябва да избягваме да се връщаме към стари, замърсяващи навици“, посочи Фон дер Лайен във видео изявление. „Вместо това трябва да възстановим по-добре от тази пандемия“, добави тя, като заяви, че „Зелената сделка“ ще бъде „нашият двигател за възстановяването“.

По нейните думи този подход ще превърне кризата от пандемията във възможност за възстановяване на ЕС по един различен начин, който ще направи европейските икономики по-устойчиви.

„Можем да направим нашето общество и нашата планета по-здрави, като инвестираме във възобновяема енергия, като караме чисти автомобили, обновяваме къщите си и ги правим енергийно ефективни. Купувайки устойчива храна, използвайте повторно материали, а не ги изхвърляйте или произвеждайте нисковъглеродна стомана. Това е същността на европейската „Зелена сделка“, подчерта председателят на ЕК.

Ангажиментът на Фон дер Лайен към „Зелената сделка“ е отзвук на изявленията на германския канцлер Ангела Меркел, която говори във вторник по време на неформалните международни преговори за климата, организирани от германското министерство на околната среда.

„С европейската „Зелена сделка“ ЕК чертае пътя напред“, заяви Меркел в реч по видеовръзка. „Ето защо приветствам междинната цел за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с 50-55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г“, посочи още германският канцлер.

Меркел също предупреди за напрегнатите преговори относно плана за възстановяване на ЕС.

„Нека бъда ясна: Ще има труден дебат относно разпределението на средствата. Но е важно програмите за възстановяване да следят климата, не трябва да се отклоняваме от климата, а да инвестираме в климатични технологии“, изтъкна Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
korn
преди 3 години
Кво пушиш бе човек? В ЕС са едни от най богатите и уредени държави в целия свят, с висок стандарт на живот на населението. Германия, Франция и Великобритания са 4-5-6 по големина икономики в света. Държави като Австрия, Дания, Люксембург,Холандия, Швеция са топ места за живеене, високи доходи, достъп до здрана система и спокоен живот. Ти кво си мислиш че, лидерите а тези държави ще вкарат няква сделка която е вредна за икономиките им. Южните държави може и да имат пролеми но пак са по добро място за живене от Китай,Русия и САЩ. Хората ти казват че ще налеят трилиони в икономиките, ще създадат работни места, ще има протекционизам за европейския бизнес и работници. Ще се раздават пари, от къде ще дойдат и под какав предтекст кво те бърка. Другия вариант е да не дойда трилиони, още по голяма криза и бедност. Слушай кво ти казват по успелите и умните. Или отиди в САЩ, Китай, Русия или Африка да видиш как живеят хората, и тогава плюй по ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=Cs-qbfv6-TwПочему Евросоюз грохнется сильнее чем СССР. Михаил Хазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Пълен нонсенс ! Едно е сигурно , възстановяването както го казва Урсула ше е мнооооого бавно ! " Зелената сделка "е каране на автомобил на ръчна спирачка по баира нагоре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още