IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за ръст в търсенето на бензин в САЩ оскъпяват петрола*

Правителството проучва варианти „за съхранение на още няколкостотин милиона барела“ петрол, твърди финансовият министър на САЩ Стивън Манучин

09:33 | 30.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, тъй като американските запаси нарастват по-бавно от очакваното, а търсенето на бензин започна да нараства, информира CNBC.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 9,54%, или 2,15 долара, до ниво от 26,69 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 17,33 долара за барел, което е повишение от 2,27 долара, или 15,07%.

„Мисля, че сме по-близо до равновесната цена за WTI между 15 и 20 долара. Това отразява всичко, което се случва в момента – спада в  търсенето, което доведе до запълване на хранилищата, и предстоящите съкращения на предлагането“, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets and Stockbroking .

Данните на Администрацията за енергийна информация от сряда показаха, че американските запаси от суров петрол са нараснали с 9 милиона барела през миналата седмица до 527,6 милиона барела, отчитайки много по-ниско от очакваното увеличение от 10,6 милиона барела.

Запасите от бензин в САЩ са регистрирали значителен спад с 3,7 милиона барела от рекордно високите си стойности през предходната седмица, което говори за известно възстановяване в търсенето на продукта.

"Все повече а сигналите, че може би най-лошото е зад нас", каза Лаклан Шоу от National Australia Bank.

Коментари от администрацията на Тръмп засилиха надеждите за намаляване на доставките в подкрепа на съкращенията на добива, планирани от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други големи производители. Министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че правителството проучва варианти „за съхранение на още няколкостотин милиона барела“ петрол.

Той обаче не каза къде администрацията може да намери това място за съхранение. Частните хранилища в САЩ се с почти запълнен капацитет, а правителственият стратегически петролен резерв притежава свободен капацитет в размер на само 78 милиона барела.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 1,06% до ниво от 1731,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
То е важното да го каже не да го направи. Те борсите реагират на думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още