IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия свива добива на петрол за първи път от почти 20 години

Мярката ще действа до края на годината

09:51 | 30.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carina Johansen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Норвегия – най-големият производител на петрол в Западна Европа, се присъединява към международните усилия за ограничаване на доставките за първи път от почти две десетилетия, след като цените на суровината достигнаха нови дъна, съобщава Bloomberg.

Скандинавската страна ще намали добивите с 250 000 барела на ден през юни и 134 000 барела през втората половина на годината, съобщават от Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.

Мярката ще действа до края на годината.

Осло участва в координирани международни усилия за намаляване на петролните добиви за първи път от 2002 г., отбелязва информационната агенция. Това е знак колко безмилостен е пазарът за държавите, чийто износ се определя основно от нефта, на фона и на пандемията от коронавируса Covid-19.

Пазарът на петрол изпадна в хаос въпреки споразумението на ОПЕК+ за рекордно ограничаване на производството. Цените в САЩ минаха на отрицателна територия за първи път, а бенчмаркът Брент от Северно море поевтиня до над 20-годишни дъна.

„В момента сме изправени пред безпрецедентна ситуация на петролния пазар", посочва в изявление норвежкият министър на енергетиката Тина Бру. Решението „е взето на независима основа и е в интерес на Норвегия“, допълва тя.

Съкращенията ще бъдат осъществени чрез предоставяне на преразгледани разрешителни. Ще бъдат консултирани петролните компании и намалението „ще бъде справедливо разпределено между находищата и по този начин между компаниите“, казва още Бру.

Норвегия не е част от споразумението на ОПЕК+. Осло заяви преди време, че ще разгледа възможностите за едностранно свиване на добивите, за да подкрепи по-широките усилия за стабилизиране на пазарите заради резкия спад на търсенето на фона на пандемията.

Нефтената индустрия на страната и приходите на правителството от износа на петрол пострадаха лошо заради пазарната ситуация. Норвегия се очаква да изтегли рекордни суми от своя държавен фонд, за да покрие спешните разходи тази година.

През март Норвегия е произвела 1,68 млн. барела петрол, което е по-малко от 2% от световния добив. Продукцията на страната се увеличаваше през тази година и очакванията бяха за силен ръст заради находището „Йохан Свердруп“, добивите от което започнаха през октомври 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=wcrfpus2&f=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още