IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в света няма да се върнат в небостъргачите си скоро

Кредитори от Wall Street са сред най-големите наематели на бизнес имоти в света

10:24 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Банкерите, които нямат търпение да се върнат в офисите си в небостъргачи, ще бъдат разочаровани.

Централи, построени за да приютяват хиляди служители, може да са отживелица, ако социалното дистанциране означава, че само двама души могат да вземат асансьора по едно и също време, казва главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли, повтаряйки притесненията и на негови конкуренти, пише Bloomberg.

„Ще има дълго приспособяване към начина, по който мислим за локациите си“, каза Стейли по време на конферентен разговор, след като банката обяви резултатите си в сряда. Клоновете може да работят като алтернативни обекти за инвестиционните банкери, след като служителите получат разрешение да спрат да работят от къщи, казва той.

След като епидемията започна да отслабва на някои локации, най-големите банки опитват да изработят план за постепенно завръщане при спазване на правилата за социално дистанциране. Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман осъзна по-рано от повечето си колеги, че банката ще има „значително по-малко недвижими имоти“, а Кристиан Зевинг от Deutsche Bank заяви, че кризата е показала колко много може да спести кредиторът от разходи за офиси. Citigroup предупреждава, че някои служители може да прекарат остатъка от годината в работа от вкъщи.

Брокерите на недвижими имоти обаче още не се отчайват. Въпреки че блокадите по света заплашват стойностите на офисите и много наемни плащания ще бъдат пропуснати, те продължават да смятат, че глобалните компании ще търсят трофейни централи. Индустрията се надява също, че принудителната работа от вкъщи е накарала хората да ценят още повече човешкото взаимодействие, което ще запази търсенето.

Но думите на банковите ръководители също са от значение. Кредитори от Wall Street са сред най-големите наематели в глобалната индустрия на бизнес имотите, като много от тях се намират в големи небостъргачи с отворени пространства, които разчитат силно на асансьори. А близкото бъдеще може да донесе още проблеми на имотния пазар – близо 8 млн. британски служители няма да могат да се върнат в офисите си месеци наред след смекчаването на блокадата, съобщи тази седмица консултантската компания Colliers International. При всички случаи обаче банкерите трябва да подготвят домашните си офиси за дългосрочна промяна.

Президентът на базираната в Лондон банка Standard Chartered Жозе Виналс каза, че служителите в големите й офиси трябва да останат у дома.

„Едно нещо е сигурно – след като кризата приключи, може да се наложи да преосмислим практиката си за работа от вкъщи. До този момент опитът е доста добър. В бъдеще може да не се налага 100% от служителите да са в офиса през 100% от времето“, казва Виналс.

Зевинг от Deutsche Bank е стигнал до сходни заключения. Последните четири седмици „ни показват възможности за съкращаване на допълнителни разходи“, каза той по време на конферентен разговор след обявяването на отчета на банката в сряда. „Ако погледнем разходите си за пътуване, за развлечения, за недвижими имоти, всички те се преосмислят“, допълни Зевинг.

Главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа е заявил неотдавна, че около 20% от служителите на банката ще продължат да работят от вкъщи след кризата, казва запознат източник, пожелал да остане анонимен. Говорител съобщи, че банката ще следва предписанията на правителството и все още е твърде рано да се предполага колко служители ще се върнат в офисите.

Компании в цял свят изпратиха служителите си у дома, тъй като пандемията накара правителствата да наложат блокади, за да спрат разпространението на вируса. В банковата сфера работата от вкъщи може да бъде усложнена от технологични изисквания. На Wall Street много служители бяха изпратени у дома, но възниква напрежение, тъй като се налага някои трейдъри да се върнат в офиса.

„Доказваме, че можем да работим без хора в офиса. Дали виждам бъдеще, когато част от всяка седмица, със сигурност част от всеки месец, много служители ще работят от вкъщи? Абсолютно“, каза в средата на април Горман от Morgan Stanley.

Citigroup, която оперира в повече страни от конкурентите си, предупреждава служителите си да очакват бавно, постепенно завръщане без определени дати. Някои от тях може да работят от вкъщи до края на годината.

JPMorgan Chase информира, че може да разположи помощен персонал пред асансьорите, за да помагат с натискането на бутоните, така че на служителите да не им се налага да ги докосват. Goldman Sachs проучва начини за отваряне на врати без контакт, например с кърпички, които може да се използват за докосване на дръжки и след това да бъдат изхвърляни на другата страна.

Докато Barclays проучва как служителите ще се върнат на работното място, Стейли предупреди, че „това ще се случи постепенно“. Офисът в Хонконг ще е първият, в който ще се завърнат служителите, казва той. Банката имаше близо 1000 клона към края на миналата година, от които 655 в момента са отворени, уточнява Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още