IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell намали дивидента за първи път от Втората световна война насам

Компанията заяви, че нетните ѝ приходи се свиват с 46% до 2,9 млрд. долара, като свива активността на своите рафинерии до 40%

11:57 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell намали дивидента си за първи път от 80 години и преустанови следващия транш от програмата за изкупуване на акции в четвъртък (30 април) заради срива в глобалното търсене на петрол, причинен от пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

„Предвид продължаващото влошаване на макроикономическите перспективи и значителната средносрочна и дългосрочна несигурност, ние предприемаме допълнителни разумни стъпки за засилване на устойчивостта, подкрепяйки силата на нашите баланси и създаването на стойност на Shell в дългосрочен план“, заяви главният изпълнителен директор Бен ван Бьорден.

Започвайки от първото тримесечие, Shell ще намали своя дивидент до 16 цента за акция от 47 цента за предходното тримесечие.

shell shell

От десетилетия Shell се гордее с това, че никога не е намалявал дивидента си след Втората световна война, въздържайки се от подобен ход дори по време на сериозните ценови спадове през 80-те години на миналия век.

Нетните приходи на Shell за първото тримесечие, подлежаща на разпределение между акционерите въз основа на текущите разходи за доставка и изключващи някои артикули, се понижиха с 46%, спрямо година по-рано, до 2,9 млрд. долара.

shell shell

Нетните приходи на Shell за четвъртото тримесечие също бяха на ниво от 2,9 млрд. долара.

Компанията заяви, че е намалила активността на своите рафинерии за обработка на петрол до 40% в отговор на шока при търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още