IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

18:36 | 09.05.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Животът ни ще се промени след Covid-19, включително местата, които посещаваме, хората, с които се срещаме, начина ни на пътуване и как плащаме за всичко това. През последните пет седмици не съм се докосвал до монета или банкнота, като вместо това разчитам изключително на електронни платежни системи и кредитни карти, които само аз пипам, пише за Financial Times Гари Кон, бивш директор на Националния икономически съвет в САЩ.

Той казва, че не е единственият. Онлайн търговци като Alibaba и Amazon процъфтяват, а все повече и повече физически магазини се пренасочват към системи, където поръчвате предварително, плащате по телефона и получавате стоката от колата си. Дори фирми, които от десетилетия се съпротивляват на кредитните карти - пекарни във Франкфурт, работещи само с кеш, и психотерапевти от Ню Йорк, приемащи само чекове, приветстват или дори изискват цифрово плащане.

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия по финансовите услуги, се опитва да подпомогне процеса. Наскоро той туитна, че „е време да смените монетите си с разплащателни карти - по-безопасен начин, ограничаващ коронавируса.“

Дали ще изоставим практика, която датира отпреди около 7000 години в Месопотамия? През вековете физическите пари са еволюирали от жетони, които представляват стоки в складове, през благородни метали до сегашната ни система, използваща монети и хартиени и пластмасови банкноти, основаваща се на доверието в централните банки.

Пандемията от коронавирус и нашите усилия за намаляване предаването му ни карат да се запитаме дали сме надраснали нуждата да носим и преместваме пари във физическа форма. Вече разполагаме с технологията за плащане по чисто дигитален начин и използваме много сигурна биометрична идентификация на мястото на транзакцията. Анализаторът казва, че той самият е инвестирал в биометрично кодиран цифров портфейл и служи като съветник на други два финтеха в тази област. Ако преминем към цифрови разплащания, никой вече няма да носи мръсни банкноти или монети у себе си или да се занимава с чекове.

Това категорично е възможно: 87% от транзакциите в Швеция се извършват дигитално чрез частни компании за разплащане, които обикновено разпределят парите на клиентите в няколко банкови сметки, дадвайки на хората достъп до средствата чрез приложения.

Ако централните банки по света създадат цифрови валути, всеки човек може да има отделна сметка. Тази идея набира скорост. Американският сенатор демократ Шеръд Браун се опита да включи дигиталното банкиране като част от отговора на коронавируса. Той иска Федералният резерв на САЩ да създаде цифрови доларови сметки и портфейли за всички граждани.

Ако това се случи, цялото банкиране ще се осъществява чрез дигитален скелет и портфейл. Банкоматите и банковите клонове, които вече биват затваряни, ще се превърнат в отживелица. Доходите ще се депозират директно в портфейла на даден човек и ще бъдат изразходвани направо от него.

Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 3 години
хахаха ко речи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Така е, не може :) лошото е, че такива като теб пишат неща, които са наивни. Ти или не си се замислял в дълбочина, или си част от онзи бюрократичен апарат, който има изгода да сложи хомот на личността и да превърне обществото в антиутопия по сценарий на Оруел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Дано никога не изчезне кеша. С него ще изчезне и човешкият индивид и ще влезем в по-мрачен период и от средновековието. Кешът е свобода, независимост и анонимност. Без кеш започват репресиите. ЧСИ, НАП и още кой ли не търтей може да те занули с един клик. Даже ако ти се развали телефона или вкъщи ти спре интернета оставаш за известно време без средства. Отделно могат да ти хакнат лични данни. Ще могат да те следят тотално за всичко. Ще могат политиците веднага да ти взимат бизнеса, няма да можеш да ходиш по проссттиттутки и много други свободи ще са ти ограничени. Дори в наивните щатски филми е застъпено колко мощен е контрола върху безкешовия свят - вижте филма Обществен враг, който е от преди повече от 20 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Не може всички да сме умни като теб. Личи че си начетен, образован и уникален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
mariata
преди 3 години
Надали, по-скоро хората ще станат по-стресирани и нещастни. Заобикалянето на осветляване на доходи, или т.нар данъчно планиране, се прилага отдавна точно при банкови разплащания, защото то е интересно за 7+ цифрени суми, които в копюри са много обемисти. Безкешовата система би ударила само дребните риби, които имат сумарно под 3% от всички сиви доходи, т.е. за фиска разликата е маловажна, но тези хора ще ги обрекат на глад. Тогава вместо сив кеш просто ще влезнат с нож в дома ти и ще ти вземат храната и други твои вещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Ти не си особено умен, дори си точно обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 3 години
НЕ БИВА ДА СМЕ КРАЙНИ. КЕШОВИТЕ ПАРИ СА ЗА КЕШОВИ ПЛАЩАНИЯ, но СПЕСТЕНИТЕ И ЗАДЕЛЕНИ ПАРИ Е НАЙ ДОБРЕ ДА СА В КЕШ. Купюра който се издава от ЦЕНТРАЛНАТА банка на съответната държава е обезпечен с нейните активи. Вложените в ЧАСТНИТЕ банки средства се обезпечават с активите на тези банки, които в повечето случаи са ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ. НЕ СЪМ ЧУЛ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА НЯКОЯ ДЪРЖАВА ДА Е ФАЛИРАЛА , НО ЗА ФАЛИРАЛИ ЧАСТНИ БАНКИ ПРИМЕРИ КОЛКОТО ИСКАШ. Затова е добре риска да бъде разпределен между парите които се ползват ежедневно като разплащателно средство и РЕЗЕРВИТЕ които се заделят за черни дни. Първите трябва да са в ЧАСТНИ БАНКИ , а вторите в КЕШОВИ ПАРИ които издава всяка централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Доколкото ми е известно, в скандинавските държави криптовалутите също се радват на не лоша популярност, тъй че явно и там има доста хора, които смятат: "Собствените ми пари са си лично моя работа, в която не искам никой друг да си нaвиpа носа!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Това е бъдещето. Така всеки ще си плаща данъците, а не като сега, някои плащаме, други не плащат, но в същото време ползват инфраструктура, здравеопазване и т.н ,неща които се подържат с данъци. Престъпленията също ще намалеят. Преди две години бях в Норвегия, абсолютни всичко се плаща с карта, пари не видях. Лесно, удобно и безпроблемно. Спретната държава,ред, закон, справедливост.Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
mirodes
преди 3 години
В България има висока сива икономика.Ако се въведе само банково разплащане доста доходи ще се осветлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още