IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

18:36 | 09.05.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Животът ни ще се промени след Covid-19, включително местата, които посещаваме, хората, с които се срещаме, начина ни на пътуване и как плащаме за всичко това. През последните пет седмици не съм се докосвал до монета или банкнота, като вместо това разчитам изключително на електронни платежни системи и кредитни карти, които само аз пипам, пише за Financial Times Гари Кон, бивш директор на Националния икономически съвет в САЩ.

Той казва, че не е единственият. Онлайн търговци като Alibaba и Amazon процъфтяват, а все повече и повече физически магазини се пренасочват към системи, където поръчвате предварително, плащате по телефона и получавате стоката от колата си. Дори фирми, които от десетилетия се съпротивляват на кредитните карти - пекарни във Франкфурт, работещи само с кеш, и психотерапевти от Ню Йорк, приемащи само чекове, приветстват или дори изискват цифрово плащане.

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия по финансовите услуги, се опитва да подпомогне процеса. Наскоро той туитна, че „е време да смените монетите си с разплащателни карти - по-безопасен начин, ограничаващ коронавируса.“

Дали ще изоставим практика, която датира отпреди около 7000 години в Месопотамия? През вековете физическите пари са еволюирали от жетони, които представляват стоки в складове, през благородни метали до сегашната ни система, използваща монети и хартиени и пластмасови банкноти, основаваща се на доверието в централните банки.

Пандемията от коронавирус и нашите усилия за намаляване предаването му ни карат да се запитаме дали сме надраснали нуждата да носим и преместваме пари във физическа форма. Вече разполагаме с технологията за плащане по чисто дигитален начин и използваме много сигурна биометрична идентификация на мястото на транзакцията. Анализаторът казва, че той самият е инвестирал в биометрично кодиран цифров портфейл и служи като съветник на други два финтеха в тази област. Ако преминем към цифрови разплащания, никой вече няма да носи мръсни банкноти или монети у себе си или да се занимава с чекове.

Това категорично е възможно: 87% от транзакциите в Швеция се извършват дигитално чрез частни компании за разплащане, които обикновено разпределят парите на клиентите в няколко банкови сметки, дадвайки на хората достъп до средствата чрез приложения.

Ако централните банки по света създадат цифрови валути, всеки човек може да има отделна сметка. Тази идея набира скорост. Американският сенатор демократ Шеръд Браун се опита да включи дигиталното банкиране като част от отговора на коронавируса. Той иска Федералният резерв на САЩ да създаде цифрови доларови сметки и портфейли за всички граждани.

Ако това се случи, цялото банкиране ще се осъществява чрез дигитален скелет и портфейл. Банкоматите и банковите клонове, които вече биват затваряни, ще се превърнат в отживелица. Доходите ще се депозират директно в портфейла на даден човек и ще бъдат изразходвани направо от него.

Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Вендинг автоматите без никакъв проблем работят и с карти. Не си виждал такива просто.На пазара какво пречи да се ползва POS? Пречи когато искаш да заобикаляш закона, иначе не е проблем. Но да си призная, нашите закони понякога и да искаш не можеш да не заобиколиш, така че може и да имаш право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Докато не ми се гарантира,че парите които притежавам в моята сметка никой по никакъв повод никога не може да ги блокира,тогава ще си помисля.....При положение че ти блокират сметката,от този момент до разблокирането ти се превръщаш в господин никой,без никаква ликвидност и без пукната пара в джоба си и не се знае къде ще те настигне този голям проблем.....,затова аз си нося едни около 2000 евро в себе си и тогава мога спокойно да ползвам картата си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Агресивен бик
преди 3 години
Пълни глупости! Тия дето казват, че на кеша му е изпята песента не са наред с главата. Нали се сещате, че има места не който просто няма как да ползваш банкова карта. Пазари, улични търговци, вендинг автомати и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кеш винаги ще си има.По-скоро идеята е да се търси проследяемост на парите, така, че да се ограничи нелегалния бизнес.Но идеята няма да проработи, минаваш през някое крипто и си чисто нов. Това е големия плюс на децентрализираните валути.Кеша ще си остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Абе въобще "пандемията" много работа ше свърши ... уж случайно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivan N.
преди 3 години
И не само това. Представи си, че например някоя калинка от НАП реши да ти запорира сметката (да кажем фирмена), ако в даден момент си станал по някакъв начин неудобен на властта. Съответно никой не може да изтегли пари и да ти ги даде в брой, защото просто кеш няма. В държави като нашата това може да прерастне в репресия. Статията подчертава, че за да се случи това, хората ттябва да имат доверие в централните банки. Е, как да им имам доверие, като те и в момента печатат пари като луди?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
mrynmryn
преди 3 години
Ами другия път прати парите по плик в пощата, че видиш ли, никой да не те разследва, пък ако стигнат парите до тях, можеш да почерпиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
vstoykov
преди 3 години
Трябва да се борим против опитите да ни отнемат правото да ползваме хартиени пари.Законите против прането на пари и финансирането на тероризма принуждават доставчиците на платежни услуги все повече да влошават услугите си - блокират сметките на нищо неподозиращи клиенти и ги оставят без достъп до парите им за неопределено време.Все повече хора стават жертва на тези автоматични системи.Ето един пример от скоро:"9ти ден не мога да си вляза в приложението, всеки ден пиша на съпорта и само веднъж съм получил отговор, че ще се свържат с мен, когато щели да са готови с проверката на акаунта ми. Бях на лечение в Германия, майка ми ми пращаше пари от Англия (съответно в GBP) превалутирах ги в EUR, за да си плащам задълженията, също съм пращал пари в лева на баща ми, който си беше в БГ. Пазарувал съм онлайн. Последно един приятел ми върна пари, които му бях дал на заем, и аз веднага ги пратих на друг приятел, от когото бях заел пари."Потърсете статията "Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони", където давам други примери за подобни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още