IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ предлага допълнителни субсидии за производителите на зеленчуци

Средствата ще бъдат отпускани на базата на доходите на земеделците

13:36 | 30.04.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Държавата да отпуска допълнителни средства за производителите на зеленчуци, като субсидията ще бъде определяна на базата на доходите на земеделците. Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев, чието е и предложението за новата схема.

Танева представи мерки за подкрепа за земеделските производители.

„Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си и на базата на получения доход от продажбата да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия”, посочи Кунчев. И подчерта, че всеки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията.

Министърът на земеделието съобщи, че ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки.

От тях 40 млн. евро са за мярка 11 биологично производство. Парите вече са на разположение на биологичните производители. Мярка 11 е отворена, могат да заявяват площи, животни, пчелни семейства. Заявяват ги в 3 варианта. Има възможност за изцяло нови бенефициенти.

"3644 земеделски стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. Преди два дни Европейският парламент гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година", каза още земеделският министър.

България успя с още една инициатива в ЕП, касаеща значително по-голям брой земеделски стопани - сектор Тютюнопроизводство и преходна национална помощ за животновъдството. Това са овцете и козите без селекционен контрол

Земеделската комисия в ЕП е гласува възможността преходна национална помощ за животновъдството като инструмент да остане за преходния период, който в момента 1+1 година. Очакваме до юни месец да финализираме успешно тези две инициативи на България, които са в интерес на нашия земеделски сектор, каза Танева.

Във връзка с новите изисквания към търговските вериги Танев обяви, че големите магазини вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Подир дъжд качулка и късно е либе за китка. Къде бяхте 10 години? Защо сега? Нищо не беше правено за производителите, за малките най-вече, за земеделците и животновъдите. Ама нищо. Сетихте се , че имало зеленчуци, лозя, овощни дървета. Сега няма нито време, нито ресурс. По-добре късно ще кажете. Така е , ама сега е необходим капацитет за да стане хем бързо, хем с успех. Капацитет тези нямат, нека не се лъжем и заблуждаваме. Полумерки, преписани от тук, от там. Пропуснахте над 10 години, пропуснахте още преговорите за субсидии преди 2007ма. Кой интересно ще работи - масово вървят обяви от английски и немски работодатели за 5 пъти по-голяма заплата. Ако видите предни постове мои ще видите прогноза за смарангясване до нова година и поне 2 години след това връщане към растеж без да казвам гарантирано връщане/достигане нивото на БВП за 2019та. До преди 20 дни това ми изглеждаше реално, въпреки, че корифеи даваха възстановяване за 6 месеца. Пишманмерките последните седмици правят това доста оптимистичен вариант. Все още възможен. След 20 дни пак ще си коригирам прогнозата. Малоумията продължават. Строители искат ударно спасяване на строителството. Туризма иска същото. Земеделието и то. При това строим с наши пари газта и Хемус и т.н., още не са орязани бюджетите на министерствата с 10 процента, а вече отива и на 15 нуждата. Пак ще кажа. При 10 милиарда ще има, но план Маршъл няма да има. Просто го няма Маршъл. Визионери управляващите нямат. Нито един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия....."Това изглежда малко манипулативно.....,нека производителите много добре да си направят сметката,защото повече издадени фактури това означава и повече данъци.....,да не се окаже че данъците които ще плащат производителите ще бъдат по-големи от субсидиите.....,или танто за кукуригу.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Подобно на решението за зеленчуко производители, субсидиите за животновъдите трябва да бъдат за количество произведено мляко /месо , а не на глава ***. Не е справедливо и икономически неефективно стопанина на мършавата крава,която ни за месо става , ни за мляко и си чопли носа да получава същите пари както и стопанина на породистата крава ,който доста харчи за фуражи , семенен материал и др. Раздаването на субсиди на глава само прави животновъдството супер -екстензивно и неефективно ,защото животновъдите не са заинтересовани да произвеждат повече.Ако това се промени и субсидиите се дават за количеството произведено мляко и месо ,тогава животновъдите ще са много заинтересовани да подобрават породите и да хранят добре кравите и овцете си, да правят селекция и т.н.Впрочем на това се дължат калпавите резултати на свръх неефективно производство ,на липса на производство и увеличен внос на мляко и месо.Това трябва да се промени ,ако искаме да имаме ефективно и модерно животновъдство ,което да задоволява нуждите на страната.Второто решение е временно да се подпомогнат с повече субсиди стопаните развиващи високо-млечни породи овце ,крави и кози,или пророди за месо с високо икономически ефективни/като Лакон ,Асаф,Ил дьо Франс,Шароле,Джерсей,Абърдиин ангус,Симентал и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още