Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗХ предлага допълнителни субсидии за производителите на зеленчуци

Средствата ще бъдат отпускани на базата на доходите на земеделците

0
 
2
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Подир дъжд качулка и късно е либе за китка. Къде бяхте 10 години? Защо сега? Нищо не беше правено за производителите, за малките най-вече, за земеделците и животновъдите. Ама нищо. Сетихте се , че имало зеленчуци, лозя, овощни дървета. Сега няма нито време, нито ресурс. По-добре късно ще кажете. Така е , ама сега е необходим капацитет за да стане хем бързо, хем с успех. Капацитет тези нямат, нека не се лъжем и заблуждаваме. Полумерки, преписани от тук, от там. Пропуснахте над 10 години, пропуснахте още преговорите за субсидии преди 2007ма. Кой интересно ще работи - масово вървят обяви от английски и немски работодатели за 5 пъти по-голяма заплата. Ако видите предни постове мои ще видите прогноза за смарангясване до нова година и поне 2 години след това връщане към растеж без да казвам гарантирано връщане/достигане нивото на БВП за 2019та. До преди 20 дни това ми изглеждаше реално, въпреки, че корифеи даваха възстановяване за 6 месеца. Пишманмерките последните седмици правят това доста оптимистичен вариант. Все още възможен. След 20 дни пак ще си коригирам прогнозата. Малоумията продължават. Строители искат ударно спасяване на строителството. Туризма иска същото. Земеделието и то. При това строим с наши пари газта и Хемус и т.н., още не са орязани бюджетите на министерствата с 10 процента, а вече отива и на 15 нуждата. Пак ще кажа. При 10 милиарда ще има, но план Маршъл няма да има. Просто го няма Маршъл. Визионери управляващите нямат. Нито един.
0
 
1
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия....."
Това изглежда малко манипулативно.....,нека производителите много добре да си направят сметката,защото повече издадени фактури това означава и повече данъци.....,да не се окаже че данъците които ще плащат производителите ще бъдат по-големи от субсидиите.....,или танто за кукуригу.....
1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Подобно на решението за зеленчуко производители, субсидиите за животновъдите трябва да бъдат за количество произведено мляко /месо , а не на глава ***. Не е справедливо и икономически неефективно стопанина на мършавата крава,която ни за месо става , ни за мляко и си чопли носа да получава същите пари както и стопанина на породистата крава ,който доста харчи за фуражи , семенен материал и др. Раздаването на субсиди на глава само прави животновъдството супер -екстензивно и неефективно ,защото животновъдите не са заинтересовани да произвеждат повече.Ако това се промени и субсидиите се дават за количеството произведено мляко и месо ,тогава животновъдите ще са много заинтересовани да подобрават породите и да хранят добре кравите и овцете си, да правят селекция и т.н.Впрочем на това се дължат калпавите резултати на свръх неефективно производство ,на липса на производство и увеличен внос на мляко и месо.Това трябва да се промени ,ако искаме да имаме ефективно и модерно животновъдство ,което да задоволява нуждите на страната.Второто решение е временно да се подпомогнат с повече субсиди стопаните развиващи високо-млечни породи овце ,крави и кози,или пророди за месо с високо икономически ефективни/като Лакон ,Асаф,Ил дьо Франс,Шароле,Джерсей,Абърдиин ангус,Симентал и др.