IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азбучна икономика: За Пауъл W-образното възстановяване е твърде оптимистично

Икономисти прогнозират V-, U- или W-образно възстановяване, но според управителя на Фед нещата ще са още по-сложни

17:25 | 30.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg</p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл очерта път пред американската икономика, които малцина досега са прогнозирали.  Пауъл смята, че стопанската активност на страната ще замира и ще се възобновява месеци наред, докато не се намери ефективно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, посочва Ройтерс в свой материал.

С началото на епидемията от коронавирус в Съединените щати икономическият растеж спря почти изведнъж. Икономисти и служители на администрацията на Тръмп все още не могат да се обединят около становище относно това колко дълготрайно ще бъде икономическото въздействие на заразата.

Някои все още предвиждат V-образно възстановяване, при което икономиката бързо се възстановява от временния шок. Животът в Съединените щати може да се върне към „нормалното“ до юни, заяви в сряда старши съветникът на Белия дом Джаред Къшнър.

Други прогнозират U-образно възобновяване на активността, което отнема повече време. Идеята за възстановяване под формата на „W“ също непрекъснато придобива популярност, тъй като здравните експерти все повече предупреждават за внезапен ръст в заразените, които отново ще доведе до спад в икономическия растеж.

В коментар в сряда Пауъл посочи, че прогнозира още по-големи смущения, отколкото предвижда възстановяването по формата на „W“. Наричайки всички настоящи икономически прогнози „силно несигурни“, Пауъл  заяви, че икономиката може да премине през серия от върхове и падения в рамките на година или повече.

„Икономическите данни за второто тримесечие ще бъдат по-лоши от всички данни, които някога сме виждали“, каза Пауъл. „След това, ако повече американски щати започнат да вдигат мерките за социалното дистанциране постепенно, икономиката може да започне да се възстановява през, да речем, третото тримесечие“, каза той.

Но това възстановяване може да бъде мимолетно, предупреди Пауъл. „И този период носи риск от нови огнища на вируса", каза той.

„След този период официалните мерки за социално дистанциране ще отпаднат, но все пак ще останем с ниво на предпазливост за известно време“, продължи той,  обяснявайки, че не очаква потребителската активност, която допринася за две трети от икономическия растеж в САЩ, да се възстанови скоро.

И накрая, Пауъл отбеляза, че икономическите данни по света са „много, много отрицателни и че също могат да повлияят негативно на резултатите на САЩ във времето".

„Поради всички тези причини на този етап централната банка ще направи малко повече, отколкото да изчака и да види какво ще се случи, като същевременно напълно очаква икономическото въздействие на мерките, предприети за овладяване на вируса, да се усеща, поне по някакъв начин, за години напред“, каза Пауъл.

„Това е толкова необикновен, изключителен шок, за разлика от всичко, което със сигурност се е случило през живота ми ... ние все още гасим огъня, все още се опитваме да спечелим и мисля, че ще бъдем в това положение за известно време ," каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 3 години
Всичко зависи от това дали вирусът ще се самоограничи , намирането на лекарство или въвеждането на ваксина, именно това ще определи размера на платото . Докато нещо подобно не се случи прогнозите си остават чисто шаманство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
По-скоро |___/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още