IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски компании са поискали помощ за заплати на рекордните 10,1 млн. души

Това е добър знак, защото показва, че компаниите искат да запазят персонала си и хората да не останат без работа

17:23 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител на Volkswagen AG.&nbsp; <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Служител на Volkswagen AG.  Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Работата на съкратено работно време все още предотвратява масовите уволнения в Германия. Безработицата също се е повишила от март до април, както никога досега – заради коронакризата. Федералната агенция по заетостта (BA) беше подготвена за лоша ситуация. Но цифрите, които представи ръководителят на агенцията Детлеф Шееле в четвъртък, го „накараха да си поема дъх“.

Основно поради спирането на производствата заради коронавируса до 24 април цели 751 000 компании са подали молби за  държавна помощ при изплащането на заплатите в агенциите по заетостта.

Като цяло германски компании са кандидатствали за държавна помощ за рекордните 10,1  милиона души на фона на кризата с коронавируса. Този брой е по-голям от отчетения през периода на финансовата криза от преди десетилетие, когато Германия за последен път използва схемата за подпомагане на заетостта, позволяваща служители да бъдат прехвърлени на по-малко работни часове, а съответната разлика във възнагражденията да се поеме от държавата.

За сравнение -  през 2009 година, в разгара на кризата, са били подадени заявления за 3,3 милиона души. Очакванията бяха сега в програмата да се включат 3 до 7 милиона души.

Фактът, че тези заявки са се издигали до „невъобразими висоти“, обаче е и добър знак. Защото това означава, че компаниите искат да запазят персонала си и хората да не останат без работа. „Помощта за работа на съкратено работно време изглежда работи, съкращенията не са в голям мащаб“, подчертава ръководителят на BA. Министърът на труда Хубертус Хайл също подчертава този ефект: „Работата на кратко време е скъпа, но безработицата е многократно по-скъпа“. 

Предпазната мрежа обаче не е успяла да предотврати всички съкращения и днес бе съобщено за 308 000 нови безработни през април, като безработицата в Германия се е повишила до 5,8 процента спрямо 5,1 процента през март. Търсенето на нови служители също се е сринало и през април е имало едва 626 000 регистрирани свободни работни места, което е със 169 000 по-малко спрямо същия месец на миналата година.

Правителството разшири в сряда схемата за финансиране на работата на съкратено работно време и държавата вече поема 80 процента от заплатите на работещите, включени в нея, вместо досегашните 60 процента. 

Федералната република се насочва към най-голямата рецесия в своята история, призна днес Шееле. „Пазарът на труда се срина".

Почти не се съобщава за нови работни места, назначавания обаче все още ще се извършват в системно важни области като земеделието. Дали предпазната мярка на Германия за работа на кратко работно време ще увеличи в крайна сметка и безработицата, зависи изключително от това колко дълго продължава кризата, каза Шееле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още