IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН предлага да отпаднат изпитите след IV и X клас тази година

Учениците ще се явят физически само на матурите след VII и XII клас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

18:13 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Министерството на образованието и науката (МОН) ще предложи да отпаднат за тази година изпитите след IV и X клас. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев за предаването „Лице в лице“ по bTV.

Кабинетът ще поиска от парламента законови промени, защото тези изпити са предвидени по закон, уточни той.

Министърът посочи, че тези национални външни оценявания са важни и необходими "за целите на диагностиката" и за да се измерят постиженията на самите училища, но "решихме тази година да не поемаме риска и за тези ученици", така че предлагаме да отпаднат тези матури. 

Учениците ще се явят физически само на матурите след VII и XII клас. Следващата седмица ще бъде обявено и върху какъв материал ще са матурите.

Децата, болни от COVID-19 или под карантина, ще се явят дистанционно на изпитите или ще има алтернативна дата, каза министърът. 

"Ще се предвидят и възможности някои ученици да се видят с учителите си, например, ако дванайсетокласник иска да си повиши оценката. Има и изпити, които не могат да бъдат проведени дистанционно, ще дадем възможност за индивидуални срещи“, каза още министърът на образованието.

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха вчера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

По думите му електронното обучение е било успешно за голяма част от учениците.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още