IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панайот Филипов влиза в ръководството на ББР

Досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане става част от ръководството на банката

17:47 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) има нов член. Това е досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов, който влиза като изпълнителен директор и член на Управителния съвет. Той притежава 16-годишен управленски и експертен опит в банковата сфера, както и практика в сектора на застраховането, посочват от ББР в съобщение. 

До новото назначение се стига, след като премиерът Бойко Борисов се разпореди от телевизионния ефир да бъдат уволнени членове на ръководството на ББР заради отпуснат кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Така вече бившият изпълнителният директор на институцията Стоян Мавродиев беше освободен, заедно с членовете на борда на банката.

На 15 април бе потвърдено, че бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров поема ръководството на ББР.

Панайот Филипов е завършил УНСС с магистърска степен по икономика, има и специализация по фондови пазари към Делауеърския университет в България. През 1998 г. е обявен за Брокер №1 на Българската фондова борса с най-голям брой сделки за годината.

В банковата сфера влиза през 2001 г., като до 2008 г. заема позиции в СИ Банк, ДЗИ Банк, където е и член на УС, както и в Банка Пиреос България. През 2012 г. поема управленски функции в Общинска банка.

През 2014 г. Панайот Филипов е назначен за член на Съвета на директорите на ЗАД „ОЗК – Застраховане“,  а през 2017 г. става изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още