IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават възхода си*

Те са подкрепени от започващото днес свиване на производството

10:19 | 01.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Matthew Busch/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Цените на петрола записват повишение в петък, продължавайки ръста си от предходните сесии. Те са подкрепени от по-слабото увеличение на американските запаси на суров петрол и от започналото свиване на производството, целящо да се компенсира спада в търсенето на гориво, предизвикано от пандемията на коронавируса, пише CNBC.

Международният бенчмарк Брент с доставка през юли, който започна да се търгува днес, записа ръст от 1,10 долара, или 4,2%, до 27,58 долара за барел. В четвъртък той се радваше на повишение от 12 на сто.

От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през юни, поеха с 1,37 долара нагоре, или 7,3%, до 20,21 долара за барел. Това се случи, след като вчера скокът беше с 25%.

„Това е втората поредна седмица, в която данните за запасите и търсенето предполагат отслабване на американския пазар“, посочва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Данните на администрацията за енергийна информация в САЩ показват, че запасите на суров петрол са нараснали с 9 млн. барела миналата седмица до 527,6 млн. барела, което е по-малко от прогнозираните от анализатори 10,6 млн. барела.

Другият важен фактор за подкрепата на цените днес е официалният старт на намаляването на производството, договорено между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители като Русия (група, известна като ОПЕК +). Идеята е да се противодейства на свиващото се търсене.

Сделката на ОПЕК+ включва намаляване на производството с близо 10 млн. барела на ден, което е рекордно ниво.

*Информацията е актуална към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още